Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Zwemmen in open water

13 april 2017

In het kort

Zwemmen in open water geeft mogelijk gezondheidsrisico's. U kunt deze beperken door te gaan zwemmen op officiële zwemlocaties, waar de waterkwaliteit wordt gecontroleerd.


Als u in open water gaat zwemmen (dus niet in een zwembad), loopt u mogelijk gezondheidsrisico’s.


Op officiële open water zwemlocaties wordt de waterkwaliteit gecontroleerd. Door hier te zwemmen kunt u de gezondheidsrisico’s beperken. Ook in open water dat wordt gecontroleerd, kunt u met ziekteverwekkers (bijvoorbeeld virussen, bacteriën en parasieten) in contact komen. In niet gecontroleerd water is die kans groter. Sinds een aantal jaren wordt steeds meer gezwommen in grachten, plassen en meren die niet aangewezen zijn als officiële zwemplekken. Hier wordt niet gecontroleerd op de kwaliteit van het water en andere vervuiling in en rond de plek. Als hier officiële evenementen plaatsvinden, kan het zijn dat extra wordt gecontroleerd op de waterkwaliteit en dat extra voorlichting over de gezondheidsrisico’s plaatsvindt.

De GGD ontraadt personen met een verminderde weerstand, zoals zwangeren en personen die medicatie gebruiken die de weerstand onderdrukken, te zwemmen in open water.
Kijk op de sportpagina van de gemeente voor informatie over zwembaden, officiële buitenzwemplekken en peuterbadjes.

De GGD heeft geen controlerende taken met betrekking tot de kwaliteit van zwemwater in Amsterdam en Noord-Holland.

Heb ik vaccinaties nodig voor zwemmen in open water?

De GGD adviseert geen specifieke vaccinaties voor zwemmen in open water. Wij raden u aan bij verwondingen altijd te overleggen met een arts of er één of meerdere vaccinaties nodig zijn tegen tetanus en/of dat behandeling van de wond noodzakelijk is.

Gezondheidsrisico’s zwemmen in open water

 • De meest voorkomende aandoening is zwemmersjeuk. Een wormpje van eenden is hier de oorzaak van. Al kort na het zwemmen kan men onder de rode bultjes zitten, die heftig jeuken, maar verder onschuldig zijn.
 • In het water kan ook Cryptosporidium voorkomen. Deze parasiet veroorzaakt diarree.
 • Andere veel voorkomende veroorzakers van diarree zijn de E-coli bacterie en het norovirus. Beiden kunnen klachten van braken, diarree en misselijkheid geven.
 • Een zeldzame, mogelijk ernstig verlopende ziekte is de ziekte van Weil. Deze ziekte wordt verspreid door een bacterie (leptospirose) in rattenurine. Via de slijmvliezen of kleine huidwondjes kan de bacterie uit het water in het lichaam terechtkomen.
 • Ook botulisme kan in het water voorkomen. Besmetting van mensen is zeer zeldzaam.
 • Als u in aanraking komt met blauwalg kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten.

Tips om gezondheidsrisico’s te verkleinen

 • Zwem alleen op officiële zwemlocaties (dit zijn op zwemwaterkwaliteit gecontroleerde zwemplekken) en op andere plekken alleen bij officiële evenementen.
 • Let op scherpe voorwerpen op de bodem en langs de oevers.
 • Zwem niet in lauw, stilstaand water.
 • Zwem niet in water waarin (blauw)algen zichtbaar zijn.
 • Zwem niet in water waarin dode dieren (vissen, eenden, watervogels) drijven. Raak geen dode dieren aan. Als u dode dieren in het water ziet, waarschuw dan de gemeente, de provincie of het waterschap.
 • Drink nooit oppervlaktewater, ook niet als het er schoon uitziet.
 • Spoel huid en haren af met schoon kraanwater en droog u goed af.

Consulteer altijd uw huisarts bij gezondheidsklachten na zwemmen in open water.

Bron ziektes en tips: RIVM.