Pad tot huidige pagina

Kakkerlakken

27 juli 2020

In Amsterdam komt de Duitse kakkerlak het meest voor. Deze is beigebruin van kleur met twee duidelijke zwarte strepen. Een volwassen exemplaar is ongeveer 2,5 cm lang. Een jonge kakkerlak is zo groot als een speldenknop.

Er zijn ook enkele andere kakkerlakkensoorten. Kakkerlakken houden niet van licht en laten zich overdag meestal niet zien. Ze gaan vooral in het donker op zoek naar voedsel en hebben een voorkeur voor vochtige en zoete voedingswaren. Als ze die niet vinden, dan kiezen ze voor huisstof, afval, vetdruppels, dode insecten, textiel en papier (bijvoorbeeld verpakking van etenswaren). De vrouwtjes van kakkerlakken produceren eipakketten, waar 20 tot 30 kakkerlakken uitkomen. Uit één eipakket kan dus al snel een plaag ontstaan.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

Een goede hygiëne in en rond de keuken verkleint de kans op kakkerlakken. Het is belangrijk dat de kakkerlak geen voedsel en vocht vindt. Om verspreiding van en naar andere ruimten te voorkomen, kan het helpen om de kieren en naden rond cv-leidingen, vloerbedekking en aanrecht waar mogelijk te dichten met kit. Houdt u er rekening mee dat kakkerlakken onder meer via tweedehands meubilair, tassen en andere bagage in uw huis kunnen komen.

Als u last hebt van enkele kakkerlakken, dan kunt u gebruikmaken van een val met een lokstof. Hiermee kunt u enkele kakkerlakken doden en een eventuele verdere verspreiding tegengaan.

Naast ons advies en het op naam brengen van de diersoort worden kakkerlakbestrijdingen alleen uitgevoerd wanneer dit in te plannen is naast de gemeentelijke taken. Hiervoor brengen wij kosten in rekening. Andere bestrijdingsbedrijven kunnen u mogelijk ook van dienst zijn.