Pad tot huidige pagina

Asbest

18 juli 2019

Losse asbestvezels die ingeademd worden kunnen kanker veroorzaken. Daarom is er strenge wetgeving om te voorkomen dat mensen tijdens het werk asbestvezels inademen.

Asbestvezels zijn zo klein, dat ze niet te zien zijn zonder microscoop. Zelfs in de buitenlucht komen losse asbestvezels voor. Het inademen hiervan is niet zo erg, omdat het om heel weinig asbestvezels gaat.

Asbest in huis

In woningen van voor 1993 kan asbest zitten. Heeft u een huurwoning, vraag dan aan de eigenaar of en waar er asbest in de woning zit.

Meer informatie over asbest en hoe u veilig met asbest om moet gaan, leest u op de website www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/klussen/asbest/.
Ook al is het risico van het inademen van asbest meestal heel erg klein, toch is het beter om het te voorkomen.

Er was een asbestbrand in de buurt. Is dat gevaarlijk?

Nee. Soms ademen mensen per ongeluk een korte tijd meer vezels in. Dit vergroot het risico op kanker nauwelijks. Er is geen test om te onderzoeken of u asbestvezels heeft ingeademd. De vezels zijn niet aan te tonen in het lichaam.

In mijn woning is asbesthoudend materiaal kapot gegaan, wat nu?

Soms wordt er tijdens het klussen asbest gevonden, of hoort u achteraf dat ergens asbest in zat. Bijvoorbeeld bij verwijderen van materiaal in huis waarvan u niet wist dat er asbest in zat, of bij het boren van een paar gaten in asbesthoudend materiaal.

Er zijn dan tijdens het klussen een korte tijd meer vezels ingeademd dan normaal. Dit vergroot het risico op kanker nauwelijks. Er is geen test om te onderzoeken of u asbestvezels heeft ingeademd. De vezels zijn niet aan te tonen in het lichaam.

Als er vezels in huis zijn vrijgekomen:

  • Loop niet door brokjes asbesthoudend materiaal heen. Anders kunnen de brokjes onder schoenen kapot gaan en vezels worden verspreid.
  • Gebruik geen stofzuiger. De vezels verspreiden zich daardoor, ze worden er aan de achterkant uitgeblazen. Verwijder het stof liever met een vochtige doek.
  • Vervoer asbest in dubbel plastic en lever het veilig in bij een afvalpunt.

Ik heb asbesthoudend zeil verwijderd, wat nu?

Het is moeilijk te beoordelen of zeil inderdaad asbest bevat. Dit kan worden onderzocht door een klein stukje te laten onderzoeken in een laboratorium. Laat het zeil, als dat nog kan, tot die tijd liggen en bedek het als het beschadigd is.

Als u het zeil al hebt verwijderd en er misschien vezels in huis zijn vrijgekomen:

  • Loop niet door brokjes asbesthoudend materiaal heen. Anders kunnen de brokjes onder schoenen kapot gaan en vezels worden verspreid.
  • Gebruik geen stofzuiger. De vezels verspreiden zich daardoor, ze worden er aan de achterkant uitgeblazen. Verwijder het stof liever met een vochtige doek.
  • Vervoer asbest in dubbel plastic en lever het veilig in bij een afvalpunt.

Soms ademen mensen per ongeluk een korte tijd meer vezels in. Dit vergroot het risico op kanker nauwelijks. Er is geen test om te onderzoeken of u asbestvezels heeft ingeademd. De vezels zijn niet aan te tonen in het lichaam.

Er lopen mensen in asbestpakken rond in de buurt. Loop ik risico?

De regelgeving voor mensen die met asbest werken, is heel streng. Daarom hebben ze beschermende kleding en soms adembescherming nodig. Deze werknemers zouden anders misschien elke dag veel asbest inademen. De regels zorgen ervoor dat bewoners of mensen in de buurt geen gevaarlijke hoeveelheid asbest kunnen inademen. Als u zich zorgen maakt over asbest in uw buurt, kunt u contact opnemen met de gemeente (www.amsterdam.nl) of bel 14020). U kunt daar vragen of werk met asbest in uw buurt volgens de regels wordt uitgevoerd.

Meer informatie

Er zijn in Amsterdam zes afvalpunten voor het inleveren van asbesthoudend afval (www.amsterdam.nl/asbest).
De overige gemeenten kennen een eigen regeling. Informatie hierover is bij iedere gemeente op te vragen.

Met vragen over uw gezondheid en asbest kunt u terecht bij team Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam.