Pad tot huidige pagina

Loden waterleidingen vervangen

Lijst

In sommige panden in Amsterdam liggen nog loden waterleidingen. Water drinken uit loden leidingen is slecht voor de gezondheid. Vooral voor kinderen tot en met 7 jaar en zwangere vrouwen. Als jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit leiden tot een lagere intelligentie. Loden waterleidingen komen voor in panden die vóór 1960 zijn gebouwd. In zeldzame gevallen wordt lood in het drinkwater gevonden in huizen die zijn gebouwd na 1960. Controleer daarom zelf of u in uw huis loden leidingen ziet.

Lijst

Vanwege het coronavirus ligt een groot deel van de werkzaamheden rondom de sanering van loden waterleidingen voor onbepaalde tijd stil. Niet alle werkzaamheden kunnen op een verantwoorde manier worden voortgezet. We houden u op de hoogte.
Maakt u gebruik van openbare watertappunten? Houdt u dan aan de geldende hygieneregels: drink bijvoorbeeld niet rechtstreeks water vanuit het tappunt en was uw handen extra om besmetting via de drukknop te voorkomen.

Lijst

Een loden leiding herkennen

Kijk bij uw watermeter. Deze vindt u in uw meterkast of bij de cv-ketel, maar soms ook in het toilet, de badkamer, keuken of het luik onder uw voor- of achterdeur.

Een loden waterleiding herkent u op twee manieren:

  • Aan de kleur. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur. Als u er met schuurpapier overheen gaat, wordt de leiding zilverkleurig. Leidingen van koper zijn vaak groen. Ze worden geel of rood als u er met schuurpapier overheen gaat.
  • Aan het geluid. Een loden leiding maakt een dof geluid als u er tegenaan tikt.

Meer informatie over het herkennen van loden leidingen vindt u in bovenstaand filmpje

Wat als u denkt dat u loden leidingen hebt?

Denkt u dat er een loden leiding zit? Ga dan voor de zekerheid over op het drinken van water uit flessen en neem dan contact op met uw verhuurder. Als u niet weet hoe dat moet, kunt u gratis hulp en advies van !WOON inschakelen. Ook als uw verhuurder de leidingen niet vervangt, kunt u samen met !WOON uw verhuurder aanspreken.

Contact : www.wooninfo.nl/contact

Als u eigenaar bent van uw woning en u zit niet in een VvE, dan moet u zelf de loden leidingen vervangen. Bent u eigenaar en maakt u onderdeel uit van een VvE? Dan kunt u het samen met de VvE aanpakken.

Weet u niet zeker of er loden leidingen in uw woning zijn? Dan kunt u een watermeting laten doen. U kunt dat zelf aanvragen. U kunt het ook aan uw verhuurder vragen.

Lijst

Watermeting

Weet u niet zeker of er loden leidingen in uw woning zijn? Dan kunt u een watermeting laten doen. U kunt dat zelf aanvragen. U kunt het ook aan uw verhuurder vragen.
Bekijk hier de  www.loodinwatertesten.nl

U kunt via internet ook andere bedrijven vinden. Let u dan op de certificering voor het testen van lood in drinkwater

Waterfilters

Het is onduidelijk of waterfilters lood uit het drinkwater filteren. We raden het gebruik daarvan daarom af. Bovendien is een waterfilter altijd een tijdelijke oplossing, alle loden leidingen moeten zo snel mogelijk vervangen worden.

Aanpak loden leidingen

De gemeente Amsterdam wil dat alle loden leidingen in de stad vervangen worden. Daarom is de gemeente een grote actie gestart om dat in de komende jaren voor elkaar te krijgen. We doen dat samen met de woningcorporaties, Waternet en een aantal grote organisaties. De gemeente heeft ook een dringend beroep gedaan op het ministerie om zo snel mogelijk te zorgen dat er een wet komt die eigenaren verplicht om loden leidingen te vervangen.
Samen willen we zo snel mogelijk alle loden leidingen opsporen en aanpakken.

Grote knop

Huurders

Stappenplan

Grote knop

Eigenaren/verhuurders

Stappenplan

Grote knop

Veelgestelde vragen

Veel Amsterdammers hebben vragen over loden waterleidingen en hun gezondheid. Dit onderwerp is actueel omdat bekend werd dat er in Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot (Amsterdam-Noord) nog loden waterleidingen liggen. Hieronder staan de antwoorden op de meest gestelde vragen over gezondheid en loden leidingen. Omdat de situatie in Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot net iets anders is dan in de rest van Amsterdam, gelden de eerste 4 antwoorden alleen voor die buurten.