Baby’s Beste Start in Noord

Bij het Ouder- en Kindteam Noord West komt elke maandagochtend een groepje moeders bij elkaar voor Baby’s Beste Start. Dit is een gratis inloop voor moeders uit de buurt en hun baby tot 1 jaar. Het is specifiek voor moeders die aan het herstellen zijn na hun bevalling.

Jeugdverpleegkundige Inge Feenstra is als aandachtsfunctionaris Gezonde en Kansrijke Start de inloop gestart. “We waren nog niet klaar voor een centering parenting groep, maar de behoefte om ouders bij elkaar te brengen was er wel. Ik had een plan en ben dit gaan uitwerken. Het kwam in onze wijk goed uit om samen te werken met Rondom de geboorte. We zijn gewoon gestart, en het loopt als een trein!”

Tijdens de inloop is er voor drie belangrijke processen aandacht:

  1. De band tussen moeder en kind. De begeleiders geven babymassage en yogatips, ondersteunen moeders in het communiceren met hun baby en geven oefeningen om tot rust komen in de hectiek en chaos die het ouderschap met zich mee kan brengen.
  2. Herstel na de bevalling. Door vakkundige oefeningen van de bekkenbodemtherapeute en gezondheidsdeskundige is er aandacht voor het lijf. Voor de krachtsinspanning die de bevalling is geweest en hoe lichaam en geest hier goed van kunnen herstellen.
  3. Community en samenzijn. Dit is de essentie van de inloop. Even met gelijkgestemden samenzijn, even delen wat er speelt. Je vragen en onzekerheden kunnen uiten, tips krijgen en handvatten om verder te kunnen. Weten dat je niet alleen staat en dat iedereen zijn eigen proces doormaakt. Lachen, jubelen en huilen samen. Aandacht voor wat allemaal lukt en slaagt, waar de moeders blij van worden. Ze nemen elkaar mee in hun sociale activiteiten, drinken samen koffie en delen tips en oppas met elkaar.

De moeders bepalen wat er op de ochtend gebeurt. “Alles waar aandacht voor wordt gevraagd of waar de moeders aan willen werken pakken we op,” vertelt Inge. “En de samenwerking tussen mij als jeugdverpleegkundige en therapeute Sarah van FemmeVital, geleverd door Rondom de Geboorte, is een goede combi. Ik beantwoord de vragen over voeding, vaccinaties, fruithapjes, gedrag en opvoeden. En zij kan de moeders empoweren bij het herstel van lijf en geest. Bijvoorbeeld bij vragen over slaaptekort, herstellen terwijl je een gezin draaiend moet houden, mentale gezondheid en relaties. Niets is onbespreekbaar en alles blijft vertrouwelijk.”

De inloop is gratis, aanmelden is niet nodig. Baby’s Beste Start is mogelijk gemaakt vanuit de werkgroep Gezonde en Kansrijke Start Noord in samenwerking met GGD Amsterdam en Rondom de geboorte.