Interview eerste 1.000 dagen

Jochen Starreveld en Mariëlle Benic werken bij Arkin Jeugd & Gezin Preventie. Ze bieden preventieve ondersteuning aan gezinnen waarbij er sprake is (geweest) van spanning en/of stress, bijvoorbeeld door een scheiding, heftige ruzies thuis of een ouder die niet lekker in zijn of haar vel zit. In dit interview vertellen ze over hun werk en waarom het zo belangrijk is.

Jochen en Mariëlle coördineren onder andere de KOPP/KOV-projecten bij Arkin Jeugd & Gezin Preventie. Jochen legt uit: "KOPP betekent 'Kinderen van Ouders met Psychische Problemen' en KOV betekent 'Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen'. Wij geven trainingen en advies aan kinderen van 0 tot 25 jaar en hun ouders."

Veel gestelde vragen van ouders

Mariëlle vertelt: "Ouders benaderen ons uit zichzelf of worden verwezen door bijvoorbeeld een behandelaar of iemand anders die betrokken is bij het gezin. Ze vragen vaak bijvoorbeeld: ‘Wat kan de invloed hiervan op mijn kind zijn?’, 'Wat moet ik wel of niet vertellen?' of ‘Mag mijn kind mijn emoties meekrijgen?’. Veel ouders zijn streng voor zichzelf. We zetten hen in hun kracht door hen te laten zien wat ze al goed doen en helpen hen onder andere bij het omgaan met hun eigen emoties en die van hun kind(eren)."

Jochen en Mariëlle vertellen waarom ze dit werk doen. Jochen zegt: "Ik wilde altijd al mensen helpen. In preventie zie je niet altijd direct resultaat, maar je weet dat je problemen voorkomt." Mariëlle: "Ons werk is heel dankbaar. Kleine dingen, zoals ouders ondersteunen bij een gesprek met hun kinderen, kunnen een groot verschil maken."

Belang van de Eerste 1000 Dagen

De eerste 1000 dagen van een kind zijn heel belangrijk. Jochen vertelt: "Voorheen hadden we preventief aanbod voor kinderen van 4 tot 25 jaar en hun ouders. Sinds 2019 hebben we echter ook aanbod voor kinderen van 0 tot 4 jaar. We merken dat er gelukkig steeds meer aandacht komt voor het belang van de eerste 1000 dagen.’’ Mariëlle voegt toe: "Wanneer een ouder niet lekker in zijn of haar vel zit, kan dit veel invloed op het kind hebben. Ouderschap is voor iedereen een uitdaging en vooral als je niet lekker in je vel zit. Daarom is het belangrijk om al vroeg preventieve ondersteuning te kunnen bieden aan zowel ouders als kinderen."

Er zijn ook uitdagingen. Jochen zegt: "Het is soms moeilijk om voldoende ouders te bereiken.’’ Mariëlle: "Niet iedereen weet van ons aanbod. Het is belangrijk dat meer mensen weten wat we doen en hoe we laagdrempelig kunnen ondersteunen."

Toekomstvisie

Jochen en Mariëlle hebben een duidelijke wens voor de toekomst. Jochen: "We hopen dat alle professionals weten wat er beschikbaar is en ouders goed kunnen doorverwijzen." Mariëlle: "We willen nog beter zichtbaar zijn, zodat ouders en professionals ons makkelijker kunnen vinden. We staan altijd klaar om mee te denken. Weet ons dus vooral te vinden als er gezinnen zijn waarbij sprake is van spanning en/of stress."

Het werk van Jochen en Mariëlle bij Arkin laat zien hoe belangrijk het is om al vroeg preventieve ondersteuning te bieden. Ze maken een groot verschil in het leven van kinderen en ouders en dragen bij aan een gezonde en kansrijke toekomst.