Nieuwsbrief Gezonde en Kansrijke Start maart 2023

23 maart 2023

Nieuwsbrief Gezonde en Kansrijke Start maart 2023

Afbeelding

Gratis babystartpakket van Stichting Babyspullen aanvragen

het babystartpakket wordt uitgepakt

Stichting Babyspullen zet zich in om de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen te verminderen. Dit doen zij door verspreiding van het Babystartpakket. Dit gratis pakket bestaat uit 100-130 items voor de pasgeboren baby. Denk aan kleertjes, bed- en badtextiel, diverse verzorgingsproducten en een kruik. Het pakket is eenvoudig aan te vragen en wordt gratis bezorgd bij de ouders thuis.

Dit pakket helpt bij het beperken van stress en zorgen over de babyuitzet. Het babystartpakket is bedoeld voor aanstaande ouders die op of onder de armoedegrens leven. Professionals die met deze groep werken, kunnen het babystartpakket aanvragen. De aanstaande ouders krijgen het pakket dan gemakkelijk thuis gestuurd. De ouders kunnen daarna zelf de aanvraag doen voor het vervolgpakket. Gemeente Amsterdam steunt dit initiatief zodat de pakketten het komende jaar kunnen worden blijven verstrekt en gratis worden verzonden.

Wil jij als professional ook een babystartpakket aanvragen voor je cliënt? Registreer je dan eenvoudig en eenmalig via de website van Stichting Babyspullen. Meer weten? Kijk op https://stichtingbabyspullen.nl/hulp-nodig/hulpverleningsorganisaties/


Prenataal huisbezoek: Eerst luisteren, dan pas helpen

Vijf tot tien procent van de 10.000 nieuwgeboren Amsterdammers komt ter wereld in een kwetsbare omgeving. Juist voor die kinderen is het van belang om de zorg rondom de ouder tijdens de zwangerschap goed te regelen. Daarom gaat JGZ steeds vaker vóór de geboorte al langs bij de aanstaande ouders.

Sfeerbeeld bijeenkomst prenataal contact


CenteringZwangerschap en -Ouderschap-trainingen

In 2022 hebben we drie trainingen “Centering” ingekocht waarmee 43 professionals zijn getraind. De getrainde verloskundigen, kraamverzorgenden en OKT professionals kunnen nu aan de slag met de groepen CenteringZwangerschap en CenteringOuderschap. We willen de effecten van de centering-methode ook gaan onderzoeken.

Centering Ouderschap - Caro Bonink

Foto: Caro Bonink

Meerdere verloskundige praktijken en OKT’s in Amsterdam deden al aan Centering, maar door de coronacrisis moesten veel groepen helaas stoppen. Zowel CenteringZwangerschap als CenteringOuderschap worden nu weer opgepakt. In Nieuw-West start CenteringOuderschap voor het eerst bij OKT Slotermeerlaan en in Zuidoost bij OKT Bijlmer. Ook start CenteringZwangerschap voor het eerst bij praktijk Bijlmermeer.

Verloskundige praktijken in Nieuw-West, Zuidoost en Noord kunnen gebruik maken van de getrainde OKT-assistenten als co-begeleider, om zo de extra kosten te drukken. Deze begeleider blijft bij de groep die van zwangerschap naar ouderschap gaat en zorgt daarmee voor een vloeiende overgang. Ondertussen zijn we druk in gesprek met Sarphati Cohort om de effecten van CenteringOuderschap straks te kunnen monitoren en onderzoeken. Ook gaan we met ouders en professionals in gesprek om hun ervaringen mee te nemen in de evaluatie.


Oproep: Deel jouw ervaring met de eerste 1000 dagen!

Wij zijn hard op zoek naar jullie verhalen en ervaringen! Op welke manier pas jij jouw kennis over de eerste 1000 dagen toe in de praktijk? Heb je bijvoorbeeld inspiratie opgedaan tijdens de Week van de Gezonde Kansrijke Start? Of heb je de samenwerking versterkt met andere professionals in de geboortezorg? Dan zouden we je graag willen uitnodigen voor een kort interview. Zo inspireren we elkaar met mooie voorbeelden of leren we juist van de drempels waar je als professional tegen aanloopt.

Heb je interesse? Neem dan contact op met Sophie Prummel via sprummel@ggd.amsterdam.nl


Save the date Netwerkbijeenkomsten Gezonde en Kansrijke Start

In juni organiseren we weer netwerkbijeenkomsten in de stadsdelen Nieuw West, Noord en Zuidoost. Tijdens de bijeenkomsten ontmoet je anderen die zich inzetten voor een kansrijke start voor Amsterdamse kinderen. We bespreken thema’s zoals bestaanszekerheid in de eerste 1000 dagen en een goede samenwerking tussen professionals in de geboortezorg. Want samen maken we het verschil!

Save the date - foto Barbra Verbij

Foto: Barbra Verbij

Houd alvast een middag vrij in jouw stadsdeel. Meer informatie volgt.

  • 20 juni 15:00-17:00 Nieuw-West
  • 22 juni 15:00-17:00  Noord
  • 27 juni 15:00-17:00 Zuidoost

Accreditatie

Voor de netwerkbijeenkomsten wordt accreditatie en SKJ-registratie aangevraagd voor jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen, kraamverzorgers en verloskundigen.



Lijst

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het programma Gezonde en Kansrijke Start van GGD Amsterdam.


In- of uitschrijven voor de nieuwsbrief