Nieuwsbrief Gezonde en Kansrijke Start april 2024

29 april 2024

Nieuwsbrief Gezonde en Kansrijke Start april 2024

Afbeelding

In the Spotlight

Bij stichting Carabic is in september 2023 een pilotgroep gestart van het veelbelovende programma Cuddle & Care. Deze pilot is een samenwerking tussen Gezonde en Kansrijke Start, stadsdeel Zuidoost, Ouder- en Kindteams Amsterdam, Buurtteam en Tilburg University, die onderzoek doet naar Cuddle en Care. Stichting Carabic initieert, faciliteert en versterkt activiteiten voor maatschappelijke zelfredzaamheid. Het eerlijke, integere en open karakter van Carabic wekt vertrouwen bij zowel ouders, kinderen als instanties. Daarnaast bestaat het bestuur uit verschillende culturen en dat is ook een van hun krachten.


Interview over Voorzorg met Anke Delfsma

Anke Delfsma werkt al 9 jaar in de Jeugdgezondheidszorg, momenteel in het team Voorzorg bij de GGD Amsterdam. "We leveren hier maatwerk en bouwen sterke banden op met de moeders. Dat is heel belangrijk, omdat deze vrouwen vaak veel hebben meegemaakt en soms teleurgesteld zijn in de zorg."

Samen met 8 collega's begeleidt ze moeders tijdens de belangrijke eerste 1.000 dagen van hun kinderen.


Tips

Podcast 1000 dagen, 1000 vragen met Eva Cleven.


Een podcast, ondersteund door het Ministerie van VWS, met waardevolle inzichten die diep ingaat op alle vragen en uitdagingen die ouders kunnen tegenkomen in de eerste 1000 dagen van hun kindje. 👶 Van het begin van de kinderwens tot het tweede levensjaar. Luister mee en ontdek tips en antwoorden die je kunnen helpen.  Professionals vinden hier handige informatie om ouders te begeleiden.


Babystartpakket

Deel het filmpje Pak je kans in 7 talen!


Dit Pak je kans-animatiefilmpje legt eenvoudig uit welke regelingen er zijn, voor wie ze zijn en waar Amsterdammers en Weespers terechtkunnen voor hulp. De filmpjes zijn in 7 talen ingesproken en ondertiteld in het Arabisch, Engels, Frans, Nederlands, Spaans, Tigrinya en Turks. Maak de regelingen nog bekender en deel de filmpjes via je netwerk.


Kort Nieuws

Tweede seizoen podcast ‘Project Opgroeien’ van start!

Het tweede seizoen van de podcastserie ‘Project Opgroeien’ is gestart. In het nieuwe seizoen staan de uitdagingen binnen het ouderschap centraal.

Experts op het gebied van opgroeien en opvoeden geven de luisteraars praktische tips en adviezen over het ouderschap. Om de week verschijnt er een nieuwe aflevering. De podcast is te beluisteren via Project opgroeien

Ideeën en suggesties

Ouders kunnen ook zelf suggesties doen voor mogelijke onderwerpen voor in de podcast. Dit kan door een e-mail te sturen naar: projectopgroeien@ggd.amsterdam.nl


Leerreis Gezonde en Kansrijke Start

Kennis, vaardigheden en samenwerken versterken

Het programma Gezonde en Kansrijke Start heeft een leerreis ontwikkeld voor alle professionals die betrokken zijn bij de eerste 1000 dagen van een kind. De leerreis bestaat uit verschillende online modules en 2 dagdelen fysieke training, waardoor het flexibel en toegankelijk is voor alle professionals.


Meld je aan voor de netwerkdagen!

In juni organiseert programma Gezonde en Kansrijke Start een nieuwe reeks netwerkbijeenkomsten. Deze draaien om een Gezonde en Kansrijke Start voor ieder kind in Amsterdam.

Het thema voor deze editie is 'het versterken van het informele netwerk rondom gezinnen tijdens de eerste 1.000 dagen’. Tijdens de bijeenkomsten gaan we dieper in op het belang van en de interactie met dit informele netwerk. Aan de hand van werkopdrachten en inspirerende bijdragen ontdek je hoe je kunt helpen dit netwerk rondom gezinnen te versterken en hoe je hierin samen kunt werken met andere partijen in de buurt.

Dit is dé kans om niet alleen kennis op te doen, maar ook om nieuwe contacten te leggen en samen te werken met professionals en partners uit het stadsdeel.


Blijf op de hoogte!

Hou deze nieuwsbrief en de LinkedIn groep in de gaten voor informatie over deze bijeenkomsten en het programma.


Lijst

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het programma Gezonde en Kansrijke Start van GGD Amsterdam.


In- of uitschrijven voor de nieuwsbrief