Nieuwsbrief Gezonde en Kansrijke Start juni 2024

8 juli 2024

Nieuwsbrief Gezonde en Kansrijke Start juni 2024

Afbeelding

In the Spotlight

Beter Contact met je Baby is een preventieve en kosteloze groepstraining voor ouders (en hun baby tot 1 jaar). De training is voor ouders die minder goed in hun vel zitten na de geboorte van hun kindje en/of wat onzekerheid ervaren over hun nieuwe ouderrol. Dat kan verschillende oorzaken hebben: een zwangerschap of bevalling die anders liep dan gehoopt, slaapgebrek, een baby die veel huilt, gevoel van eenzaamheid of iemand binnen het gezin die niet lekker in zijn of haar vel zit.


Interview eerste 1.000 dagen

Jochen Starreveld en Mariëlle Benic werken bij Arkin Jeugd & Gezin Preventie. Ze bieden preventieve ondersteuning aan gezinnen waarbij er sprake is (geweest) van spanning en/of stress, bijvoorbeeld door een scheiding, heftige ruzies thuis of een ouder die niet lekker in zijn of haar vel zit. In dit interview vertellen ze over hun werk en waarom het zo belangrijk is.

Jochen en Mariëlle coördineren onder andere de KOPP/KOV-projecten bij Arkin Jeugd & Gezin Preventie. Jochen legt uit: "KOPP betekent 'Kinderen van Ouders met Psychische Problemen' en KOV betekent 'Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen'. Wij geven trainingen en advies aan kinderen van 0 tot 25 jaar en hun ouders."


De Gezonde Generatie – Bijspringers

Meer ondersteuning en minder stress voor ouders dankzij Bijspringers.


Ouderschap is mooi, maar ook best pittig. Er ligt veel druk op de schouders van ouders om alle ballen hoog te houden. Veel ouders ervaren daardoor ongezonde stress, wat niet goed is voor henzelf én niet voor de kinderen.

Gelukkig kan de omgeving helpen deze druk wat te verlagen. Daarom roept Gezonde Generatie goede vrienden, buren, kennissen, familieleden of vrijwilligers op om bij te springen. Zodat ouders weer even kunnen opladen.

Bekijk de nieuwe campagne hier


Ontdek ons nieuwe Magazine

We hebben spannend nieuws! Een voortgangsrapportage klinkt zo saai, daarom hebben we een leukere vorm bedacht: ons programma Gezonde en Kansrijke Start heeft een prachtig nieuw magazine uitgebracht.

Waarom is dit belangrijk?

De eerste 1000 dagen van een kind zijn heel belangrijk voor hun groei en ontwikkeling. Goede steun voor (aanstaande) ouders maakt een groot verschil. We zorgen ervoor dat iedereen die met (aanstaande) ouders en jonge kinderen werkt, weet hoe belangrijk deze periode is. We geven tips en informatie die professionals in hun werk kunnen gebruiken. Ook werken we zo beter samen met mensen uit het medisch, sociaal en informeel werkveld. Samen zorgen we ervoor dat elk kind een gezonde en kansrijke start krijgt.

In het magazine vind je 4 thema's:

  • Ondersteuning ouders
  • Samenwerken
  • Kennis en tools
  • Ontmoeten

Lees alles over onze activiteiten, de mooie projecten en samenwerkingen. Samen maken we een verschil! Veel leesplezier.


Netwerkdagen Gezonde en Kansrijke Start – terugblik

We kijken terug op geslaagde netwerkbijeenkomsten van Gezonde en Kansrijke Start Amsterdam. Het thema was 'het versterken van het informele netwerk rondom gezinnen tijdens de eerste 1.000 dagen'. Bedankt voor je aanwezigheid en inzet als je erbij was! Je betrokkenheid helpt ons om samen te werken voor een gezonde en kansrijke start voor alle kinderen.

Tijdens de bijeenkomsten heb je misschien de poppetjes meegekregen waarmee je het informele netwerk rondom gezinnen kunt uitbeelden. We hopen dat je hier veel plezier aan beleeft en dat ze een handig hulpmiddel zijn in je werk.

Binnenkort delen we mooie foto's en verhalen over deze bijeenkomsten in een aparte mail. Houd je inbox in de gaten voor inspirerende momenten en inzichten. We kijken ook vooruit naar de Week van de Gezonde en Kansrijke Start, van 11 tot en met 15 november. Deze week belooft weer vol interessante activiteiten en waardevolle informatie te zitten. Meer info en aanmelden volgt binnenkort.

Nogmaals, bedankt voor je aanwezigheid en we hopen je snel weer te zien!


Tweedaagse training Centering

Ben je verloskundige in Amsterdam? Volg dan de tweedaagse training Centering over groepsgewijze zorg. Deze training is geaccrediteerd door KNOV, KCKZ en V&VN.


Lijst

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave van het programma Gezonde en Kansrijke Start van GGD Amsterdam.


In- of uitschrijven voor de nieuwsbrief