Pad tot huidige pagina

Reizigersinformatie hepatitis A

24 september 2019

Wat is hepatitis A (besmettelijke geelzucht)?

Hepatitis A is een vorm van leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus (HAV). Dit virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en water.

Waar komt hepatitis A voor?

De ziekte komt veel voor in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië, maar ook in sommige landen rond de Middellandse zee. In Nederland komt de ziekte zelden voor.

Wat zijn de verschijnselen van hepatitis A?

Twee tot zeven weken (gemiddeld 4 weken) na besmetting ontstaat een griepachtig beeld met koorts, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, vermoeidheid en geelzucht. Geelzucht is meestal het eerste zichtbaar doordat het oogwit geel wordt. Later wordt de huid geel, ontkleurt de ontlasting en wordt de urine donkerder.

Niet iedereen die besmet is krijgt klachten. (Jonge) kinderen krijgen vaak helemaal geen of weinig klachten, terwijl ze wel besmettelijk kunnen zijn voor anderen. Vooral volwassenen kunnen ernstig ziek worden van hepatitis A. De klachten duren meestal een paar weken maar kunnen ook langer duren, tot wel 3 maanden.

Iedereen die de ziekte nog niet heeft gehad kan besmet raken en ziek worden.
Mensen met een andere ziekte van de lever en ouderen kunnen zieker worden van hepatitis A. Iemand die hepatitis A heeft gehad, krijgt de ziekte niet nog een keer.

Hoe kunt u hepatitis A voorkomen?

Helaas is besmet voedsel of water niet te herkennen. Ook in luxe restaurants kan hepatitis A ‘geserveerd’ worden. Goede hygiëne alleen is daarom niet voldoende om besmetting te voorkomen in een land waar hepatitis A voorkomt.

Hepatitis A vaccin

Bij bezoek aan de meeste (sub)tropische landen en een aantal landen in Oost-Europa en rond de Middellandse zee is vaccinatie aanbevolen. De volledige serie bestaat uit twee injecties in de bovenarm. Na de eerste vaccinatie is vrijwel iedereen beschermd. Deze bescherming houdt minstens een jaar aan. Een tweede vaccinatie geeft langdurige bescherming (minimaal 25 jaar). Tussen de eerste en tweede injectie moet bij voorkeur een periode van 6 tot 12 maanden zitten.

Als u in het verleden al risico heeft gelopen op hepatitis A, kan een bloedonderzoek worden gedaan om te kijken of u antistoffen heeft. In dat geval bent u levenslang beschermd en heeft u geen hepatitis A vaccinaties meer nodig.

Als u gaat reizen en risico loopt om besmet te raken met een andere vorm van leverontsteking, hepatitis B, is het ook mogelijk een combinatievaccinatie tegen zowel hepatitis A als B te nemen. U krijgt dan in totaal 3 injecties. Zie de tekst over Hepatitis B.

Zie ook www.lcr.nl