Pad tot huidige pagina

Expositie Stigma Voorbij: open over hiv-status

31 mei 2024

In de wachtkamer van het Centrum Seksuele Gezondheid Amsterdam (CSGA) aan de Nieuwe Achtergracht 100 is vanaf juni de expositie Stigma Voorbij te zien. Fotograaf Marjolein Annegarn maakte een nieuwe serie portretten van mensen die open zijn over hun hiv-status.

Project Stigma

5 jaar geleden maakte Marjolein 20 onherkenbare portretten van mensen met hiv. Met het project Stigma vroeg zij aandacht voor mensen die niet open durfden te zijn over hun hiv-status. Door nare reacties en vooroordelen van anderen.

Ik vind het belangrijk dat mensen met hiv geaccepteerd worden in de samenleving. En dat bereiken we niet door ons te blijven verstoppen.

Hoopvol vervolg: Stigma Voorbij

De nieuwe portretserie toont 7 mensen uit het oorspronkelijke project die nu de moed hebben gevonden om hun hiv-status meer naar buiten te brengen: Bob, Carsten, Els, Kees, Luci, Lucy en Marta.

Acceptatie

Stigma Voorbij gaat over jezelf leren accepteren en de krachtige, transformerende werking die daarvan uitgaat. Stigma, en vooral zelfstigma, kun je overwinnen.

Lucy zegt daarover:"Ik vind het nog heel spannend om in het openbaar te zeggen dat ik leef met hiv. Maar ik vind het belangrijk dat mensen die hiv hebben geaccepteerd worden in de samenleving. En dat bereiken we niet door ons te blijven verstoppen."

Hiv naar nul

De expositie is onderdeel van de aanpak Hiv naar nul