Pad tot huidige pagina

Zorgen om mazelen-uitbraak in Eindhoven

15 maart 2024

In de regio Eindhoven is een cluster van mazelen gemeld. Wij begrijpen dat u zich misschien zorgen maakt over eenzelfde uitbraak in Amsterdam-Amstelland. Op dit moment zijn hier nog geen meldingen van mazelen. We houden dit goed in de gaten.

Risico’s van mazelen

Mazelen is in veel gevallen een onschuldige kinderziekte maar er is een kans dat een kind ernstig ziek wordt en overlijdt. Het is een erg besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. De ziekte begint plotseling met klachten als koorts, rode ogen en verkoudheid. Na 3 tot 7 dagen komen vlekjes op de huid, die beginnen op het gezicht en zich daarna verder verspreiden over de armen en benen.

Door een dalende vaccinatiegraad neemt risico op verspreiding toe. Als uw kind gevaccineerd is tegen mazelen is de kans dat het erg ziek wordt zeer klein.

Bescherming door vaccineren

De BMR-vaccinatie beschermt uw kind tegen bof, mazelen en rode hond. De vaccinatie bestaat uit 2 prikken: de eerste als uw kind 14 maanden is, en de tweede als uw kind 9 jaar is. Hiermee is uw kind goed beschermd tegen deze ziektes. Kinderen onder de 14 maanden worden nog niet gevaccineerd omdat een vaccinatie dan minder effectief is en niet voldoende beschermt. Het is ook niet nodig om de 2e prik te vervroegen. Kinderen die in aanmerking komen voor het Rijksvaccinatieprogramma ontvangen vanzelf een uitnodiging. Lees meer over de uitnodiging voor deze 2e prik op de Rijksvaccinatie pagina

Heeft uw kind eerder de vaccinaties gemist? Dan kunt u ook langskomen bij een Ouder- en Kindteam (OKT), kijk voor inloopspreekuren op ggd.amsterdam.nl/prikgemist

Video: uitleg mazelen

Bekijk deze video met uitleg over de mazelen:

Mijn kind heeft mazelen

Heeft uw kind verschijnselen van mazelen en maakt u zich zorgen? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.

Meer informatie

Contact

Heeft u vragen over de vaccinaties tegen mazelen en kinkhoest voor uw kind? Neem contact met ons op 020 555 5961 We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.