Onderzoek naar frisdrankgebruik bij tieners
Het doel van dit onderzoek is tweeledig: (1) om een holistisch begrip te krijgen van de perspectieven, overtuigingen, barrières, contextuele triggers en latente behoeften van tieners met betrekking tot frisdrank-consumptie; en (2) om hun opvattingen te onderzoeken over welke interventiestrategieën het meest waarschijnlijk hun consumptie zouden verminderen.
Achtergrond
Ondanks voortdurende inspanningen om de consumptie van suikerhoudende dranken onder tieners te verminderen, blijft de inname wereldwijd hoog. Momenteel ontbreekt het ons aan een holistisch begrip dat ook de geleefde ervaringen van tieners in de online en offline omgevingen van vandaag omvat met betrekking tot de rol van frisdranken.
Methoden
In maart en april 2021 namen 48 tieners in de leeftijd van 12 tot 16 jaar deel aan het onderzoek naar frisdrank-consumptie. De tieners bezochten de middelbare school op vmbo-niveau en woonden in buurten met een lage sociaaleconomische positie in Amsterdam. Vanwege COVID-19-beperkingen werden de gegevens deels online en deels persoonlijk verzameld. Alle gegevens werden gecodeerd en geanalyseerd met behulp van thematische analyse.
Een 16-jarig meisje: Mijn vrienden zouden me uitlachen als ik ineens water zou kopen.
Resultaten
Er werden 4 hoofdthema's geïdentificeerd die van invloed leken te zijn op de consumptie van frisdrank onder tieners:
- sociale normen: het drinken van frisdrank is normaal
- houdingen en overtuigingen met betrekking tot gezondheid versus genot
- de gemakkelijke beschikbaarheid en betaalbaarheid van frisdranken
- intensieve marketinginspanningen van de industrie
We onderzochten daarnaast de opvattingen van tieners welke veranderingen hun frisdrank consumptie waarschijnlijk zouden verminderen. Daarbij ontdekten we dat ze ontvankelijk zouden zijn voor interventies op bevolkingsniveau, zoals belastingen.
Conclusies
Het onderzoek biedt uitgebreide inzichten in de levenservaringen van tieners met betrekking tot suikerhoudende dranken. Het benadrukt de prominente rol van sterke sociale normen, conflicterende overtuigingen, de alomtegenwoordige marketing en de gemakkelijke beschikbaarheid en lage prijzen van frisdrank. Dit onderstreept de noodzaak van een systemische benadering, waarbij combinaties van effectieve, geïntegreerde strategieën worden toegepast die specifiek kunnen worden afgestemd op de perspectieven van de tieners van vandaag.
‘Soft drinks are normal’: understanding the lived experiences of Dutch teenagers with respect to sugar-sweetened beverages: qualitative context-mapping study.
Rian Pepping, Wilma Waterlander, Barbara Groot, Sanne Kistemaker, Arnoud P. Verhoef, Jacob C. Seidell and Vincent Busch.
Het onderzoek
Bekijk hier het hele onderzoek