Screening op PTSS bij jonge kinderen
GGD Amsterdam en Amsterdam UMC onderzochten of een korte oudervragenlijst geschikt is om PTSS op te sporen bij kinderen van 3 tot 7 jaar.
Deze vragenlijst is een aangepaste versie van de bekende Children’s Revised Impact of Event Scale (CRIES). Die werkt al goed bij oudere kinderen tussen 8 en 18 jaar.
Vroege herkenning PTSS
Kinderen kunnen na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een ongeluk of geweld, last krijgen van langdurige angst, herbelevingen of slaapproblemen. Dit kan wijzen op een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het is belangrijk om PTSS vroeg te herkennen. Zeker bij jonge kinderen, omdat het hun ontwikkeling ernstig kan belemmeren.
Opzet onderzoek
Ouders van 96 Nederlandse kinderen tussen de 3 en 7 jaar vulden een vragenlijst in en kregen een klinisch interview:
- De CRIES-P13 waaruit ook de kortere CRIES-P8 volgt, en
- De Diagnostic Infant and Preschool Assessment (DIPA)
De onderzoekers keken hoe goed en betrouwbaar de CRIES-P13/8 vragenlijsten werken om PTSS op te sporen.
PTSS is geen zeldzame aandoening, ook niet in jonge kinderen. Systematische screening kan helpen om ernstige gevolgen van trauma op jonge leeftijd te voorkomen of verminderen.
Resultaten onderzoek
De resultaten laten zien dat de CRIES-P13/8 betrouwbaar en effectief zijn in het signaleren van PTSS-klachten bij jonge kinderen. Ouders en professionals kunnen met behulp van de vragenlijst snel zien of een kind stressklachten heeft en in welke mate.
Wat betekent dit voor de praktijk?
De vragenlijst is kort, eenvoudig in te vullen door ouders en heeft duidelijke scores die helpen om te bepalen of verdere hulp nodig is. Huisartsen, jeugdartsen en andere professionals in de jeugdgezondheidszorg kunnen de CRIES-P13/8 goed gebruiken als eerste stap in het signaleren van PTSS bij jonge kinderen.
A psychometric evaluation of the parent version of the Children’s Revised Impact of Event Scale (CRIES): screening for post-traumatic stress disorder in Dutch children aged 3 to 7 years. Kösters, M. P., Verlinden, E., Gigengack, M. R., & Koot, H. M. (2025). BMC Research Notes, 18, Artikel 244.
Lees het onderzoek
Lees het hele onderzoek op Open Research