Pad tot huidige pagina

Nieuw denguevaccin beschikbaar bij GGD Amsterdam

14 april 2023

Er is een nieuw denguevaccin beschikbaar bij GGD Amsterdam. Dit vaccin beschermt tegen (ernstige) dengue. Het is nog niet bekend hoe lang het vaccin goede bescherming geeft.

Dengue wordt ook wel knokkelkoorts genoemd. Of u in aanmerking komt voor deze vaccinatie hangt af van waar u heen reist, hoe lang u op reis gaat en of u eerder dengue heeft gehad. De afdeling Reisvaccinatie van GGD Amsterdam geeft u hierover een persoonlijk advies.

Vaccinatie

De vaccinatie tegen dengue bestaat uit 2 prikken, met een tussentijd van 3 maanden. Het is dus belangrijk dat u op tijd contact opneemt met de afdeling Reisvaccinatie.

Mensen die ooit dengue hebben gehad, lopen een groter risico om bij een tweede dengue-infectie ernstiger ziek te worden. Daarom is het vaccin vooral voor deze mensen belangrijk.

Het vaccin mag niet worden gegeven aan kinderen onder de 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een afweerstoornis.

Kosten en afspraak

Het vaccin wordt nog niet vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. U hebt 2 prikken nodig. Kijk op onze prijslijst voor de kosten van het vaccin.

Dengue

Dengue wordt overbracht door muggen en komt met name voor in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. De meest mensen worden niet ziek of krijgen milde klachten zoals hoofdpijn, koorts, huiduitslag en pijn in de gewrichten en spieren. Heel soms worden mensen ernstig ziek.

Er zijn geen medicijnen tegen dengue. Het is verstandig om muggenbeten te voorkomen en goede antimuggenmaatregelen te nemen.

Meer informatie