Pad tot huidige pagina

Logopedie

Leestekst

Baby’s luisteren in de baarmoeder al naar taal. Ze oefenen dan al met de spieren die later nodig zijn om te kunnen praten. De beste leeftijd om een taal te leren, ligt tussen de 0 en 6 jaar. Het is erg belangrijk dat die eerste ontwikkeling van de taal goed verloopt. Een goede taal- en spraakontwikkeling helpt kinderen bij het maken van vriendjes, bij het uiten van gevoelens en bij het verwoorden van gedachtes. Daarnaast hebben kinderen deze goede basis nodig om te kunnen leren lezen en schrijven op school.

Spraakproblemen vroeg opsporen

Kinderen leren praten in hun eigen tempo en op hun eigen manier. Voor ouders is het soms moeilijk om te bepalen of de spraakontwikkeling van het kind op niveau is. Jeugdgezondheidszorg (JGZ) helpt ouders daarbij. Wij bieden preventieve logopedie aan. Daarmee sporen we taal- en spraakproblemen zo vroeg mogelijk op en we kijken wat er nodig is om die te verhelpen.

Kinderen van 0 tot 6 jaar

Soms zijn er problemen in de communicatie of taalontwikkeling. Een kind is dan bijvoorbeeld moeilijk te verstaan, of kan zijn gedachten of gevoelens niet goed uiten. Om problemen vroeg te signaleren, biedt Jeugdgezondheidszorg gratis preventieve logopedie aan voor kinderen van 1 tot 6 jaar.

Preventieve logopedie

Bij de periodieke controles van het Ouder- en KindTeam is ook een logopedist betrokken. Maakt u zich zorgen om de taalontwikkeling van uw kind? Deel deze zorgen dan met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Zij maken dan een afspraak voor u bij de logopedist.

Of bel naar uw eigen Ouder- en KindTeam

Woont u in de regio Amstelland of Diemen? Kijk dan op de contactpagina van de JGZ Amstelland

Kinderopvang, voorschool en basisschool

Kinderen brengen veel tijd door op de kinderopvang, voorschool en basisschool. Daarom wordt er ook daar goed gelet op de taal- en spraakontwikkeling. De begeleider of leerkracht kan aangeven dat er zorgen zijn. Of u geeft zelf uw zorgen aan bij de leerkracht. Door middel van een vragenlijst wordt duidelijk of logopedisch onderzoek nodig is.

Dit onderzoek gebeurt op de kinderopvang, op de voorschool of op de basisschool zelf. Tijdens het onderzoek controleert de logopedist de spraak van uw kind. De logopedist kijkt ook naar het gebruik van taal, de manier van praten, de stem en adem en onderzoekt eventueel het gehoor, de kauw- en slikfunctie. Na het onderzoek krijgt uw kind een brief mee of u wordt gebeld door de logopedist.

Wat u zelf kunt doen

Kinderen leren een taal vooral thuis. Als ouder heeft u daar veel invloed op. Hoe meer taal een kind hoort, hoe beter. Ga bijvoorbeeld samen met uw kind praten, spelen en liedjes zingen. Spelenderwijs leren is leuk en leerzaam.

Voorlezen

Dagelijks voorlezen is een goede manier om de taalontwikkeling van een kind te stimuleren. Het is leuk, gezellig en kinderen leren er veel van. Lees voor uit een boek of vertel zelf een verhaal over iets wat u of uw kind heeft meegemaakt. Gebruik hierbij bijvoorbeeld ook plaatjes om het verhaal beeldender te maken. Of laat uw kind het verhaal daarna navertellen.

Gratis kinderboeken

In de Openbare Bibliotheek (OBA) kunt u gratis prentenboeken en kinderboeken lenen.


Lees meer

  • Op de website Kind en Taal vindt u tips en informatie om de taalontwikkeling van uw kind te stimuleren.
  • Samen aan de slag met lezen en schrijven? Op de website Taal begint thuis vindt u taaltips voor het Nederlands én voor veel andere talen.
  • En op de website Meertalig.nl vindt u informatie over meertalig opvoeden.

Contact

Vragen over preventieve logopedie van JGZ? Neem contact op via logopedie@ggd.amsterdam.nl