Pad tot huidige pagina

Kinkhoestvaccinatie zwangere vrouwen

18 november 2019

Vanaf 16 december 2019 kunnen zwangere vrouwen de kinkhoestvaccinatie '22 weken prik' gratis krijgen bij de GGD Amsterdam. Binnenkort volgt er meer informatie over waar en wanneer de prikken gegeven worden. De afgelopen jaren komt kinkhoest steeds vaker voor. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor baby's die niet of onvolledig zijn ingeënt. Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte. Daarom kunnen zwangere vrouwen vanaf 22 weken een prik krijgen. Dan is de baby tot de eerste 3 maanden beschermd tegen kinkhoest.

De antistoffen die de moeder aanmaakt, gaan via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te worden. Het RIVM bekijkt op dit moment hoe deze vaccinatie voor zwangeren georganiseerd kan worden. Tot het moment van landelijke invoering kunnen zwangere vrouwen zich al wel tegen kinkhoest laten vaccineren, maar zijn de kosten voor eigen rekening.

Welke kinkhoestvaccins zijn geschikt voor zwangere vrouwen?

De meeste volwassenen hebben al eens een kinkhoestvaccinatie gehad of (ongemerkt) een kinkhoestinfectie doorgemaakt. Daarom is een herhalingsprik voldoende. Dit noemen we een ‘boostervaccinatie’. Een booster bevat een lagere dosering werkzame stoffen (antigenen) dan een vaccin dat bedoeld is voor kinderen die nog niet gevaccineerd zijn. Deze moet wel herhaald worden tijdens iedere zwangerschap. Er bestaat geen vaccin dat alleen beschermt tegen kinkhoest. Het is altijd een combinatievaccin dat ook beschermt tegen difterie, tetanus en polio (DKTP).

Waar kunt u zich laten vaccineren?

In Amsterdam en omgeving kunt u zich tot de landelijke invoering van de vaccinatie laten vaccineren door uw huisarts (niet alle praktijken bieden de vaccinatie aan, controleer dit van tevoren) of bij de GGD Amsterdam. De kosten voor het vaccin en het consult zijn voor eigen rekening. Als u zich bij de GGD wilt laten vaccineren, kunt u online een afspraak maken bij het reizigers advies- en vaccinatiebureau. U kunt op het formulier aangeven dat u niet voor een reis gevaccineerd wilt worden maar vanwege de optie  “anders”. Uw afspraak maakt u hier online.

Vanaf 16 december is de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen niet meer beschikbaar via het reizigersadvies en vaccinatiebureau. Begin december komt er meer informatie over waar en wanneer zwangere vrouwen zich kunnen laten prikken met de kinkhoestvaccinatie.

Meer informatie

Overzicht vaccinatie- en consultprijzen

Op de website van het RIVM staat meer informatie.