Pad tot huidige pagina

Geen vraag is te gek en alles is normaal

29 november 2022

JouwGGD.nl is dé jongerenwebsite van GGD’en in Nederland. Het platform is opgezet door GGD Amsterdam en groeide uit tot een groot succes. Sanneke Ritsema, projectleider bij JouwGGD: “In 2021 had de website 1,6 miljoen bezoekers. Iedere week beantwoorden we 1.500 vragen van jongeren via de chat en mail. Jongeren leven online en we moeten aansluiten bij die behoefte.”

Aansluiten bij de behoefte

Het leven van jongeren speelt zich voornamelijk online af. Daarom is het belangrijk dat we daar als gezondheidsorganisatie in mee gaan. JouwGGD.nl is een online platform en bestaat uit een website, een chatfunctie, Instagram en TikTok. “Om jongeren te bereiken en te helpen, moeten we echt aansluiten bij hun behoefte. Dat houdt in dat onze informatie snel, makkelijk en to the point moet zijn: geschikt voor online,” legt Sanneke uit. “Jongeren zitten in de voorhoede van maatschappelijke veranderingen; zij zijn er als eerste bij. Het is onze taak net zo snel mee te bewegen.”

Uiteenlopende vragen

Als we Sanneke om voorbeelden vragen, raakt ze niet uitgepraat. “De onderwerpen waar jongeren mee worstelen zijn zó uiteenlopend,” lacht ze. “We krijgen vragen over verliefdheid, groeien, geaardheid, soa’s, drugs, consent, racisme, pesten, sexting, body positivity, stress, zwangerschap, groepsdruk en ga maar door. Voor je het weet is er weer een nieuw onderwerp actueel waar  jongeren vragen over stellen. Bijvoorbeeld over snus of needle spiking. Ik vind mijn werk mede daardoor heel interessant en uitdagend. Bij JouwGGD.nl willen we een sfeer neerzetten van ‘geen vraag is te gek en alles is normaal’. We bieden betrouwbare informatie en hulp op een niet-veroordelende, persoonlijke en luchtige manier.”

Jongerenadviseurs

Om er zeker van te zijn dat JouwGGD.nl nauw aansluit bij de leefwereld van jongeren, werkt het platform samen met jongerenadviseurs. “Dat zijn jongeren tussen de 13 en 19 jaar oud die met leeftijdsgenoten praten, onderwerpen verzamelen en feedback geven op onze artikelen,” legt Sanneke uit. “De jongerenadviseurs komen uit het hele land. Zo zorgen we ervoor dat onze informatie niet alleen betrouwbaar, maar ook relevant én interessant is voor de doelgroep.”

Van miniplatform naar landelijk succes

Toen JouwGGD.nl in het leven werd geroepen, was Sanneke er nog niet bij betrokken. Toch weet ze er enthousiast over te vertellen. “Het begon als een heel klein platformpje, volgens mij was dat in 2011. Wil je als website groot worden, dan moet je traffic genereren: ‘verkeer’ van bezoekers naar jouw website leiden. Anders word je niet gevonden door zoekmachines zoals Google. Het is hard werken voor je daar bent. Denk aan onderwerpen verzamelen, teksten schrijven, op de actualiteit inspelen, de doelgroep leren kennen en je naam verspreiden. Dat kan jaren duren,” vertelt Sanneke.

Er sloten steeds meer regio’s aan en sinds 2014 is JouwGGD.nl helemaal landelijk gedragen: alle GGD’en en Jeugdgezondheidszorgorganisaties in Nederland doen mee.

Samenwerking opzoeken

Sanneke is een groot voorstander van samenwerking met GGD’en en andere partijen. “Waarom zou je opnieuw het wiel willen uitvinden? Al die eilandjes in de zorg zijn zo zonde van de tijd en het geld. Je kunt veel beter de krachten bundelen. Om jongeren verder te helpen, verwijzen we op JouwGGD.nl bijvoorbeeld door naar organisaties als Jellinek en Trimbos-instituut. Daarnaast werken we samen met Therapieland, zodat we online modules over stress, eenzaamheid, somberheid en piekeren kunnen aanbieden. En we zijn verbonden aan Jij en je gezondheid, een vragenlijst die op middelbare scholen wordt verspreid.”

GGD Amsterdam als kernteam

In 2023 gaat JouwGGD.nl over naar een landelijke organisatie. Tot die tijd is GGD Amsterdam binnen JouwGGD.nl een soort kernteam dat alles bij elkaar houdt en organiseert. “We verzorgen bijvoorbeeld trainingen voor chatters in het hele land en coördineren de content,” legt Sanneke uit. “Op de website staat nu betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol, roken, drugs en media.”

Blik in de puurheid van de mens

De meeste vragen bij JouwGGD.nl komen binnen via de chat. Daar kunnen jongeren anoniem praten met een verpleegkundige of een arts. Sanneke heeft zelf ook gechat met jongeren. “Via de chat krijg je vragen die je echt aan het hart gaan. Dat kunnen hele heftige onderwerpen zijn, zoals een minderjarig meisje dat zwanger was en niet wist hoe nu verder, of een jongen in een onveilige thuissituatie,” legt Sanneke uit. “Het kan ook heel ontwapenend zijn, als iemand zich bijvoorbeeld zorgen maakt dat hij een kleine piemel heeft of te verlegen is. De gesprekken zijn zo persoonlijk en kwetsbaar. Je hebt het gevoel dat je iets heel kostbaars in handen hebt dat je wilt beschermen.”

Sanneke is even stil en lacht. “Eigenlijk krijg je echt een blik in de puurheid van de mens; hoe het is om mens te zijn. En het is zo herkenbaar, wij hebben als volwassenen ook die onzekerheid nog. Dus je kunt je vaak ook goed inleven. Het menszijn vind ik heel bijzonder om te delen. Dat is mooi en dankbaar aan mijn werk.”

Mee blijven groeien

Voor Sanneke houdt het werk bij JouwGGD.nl binnenkort op, het is tijd voor nieuwe uitdagingen. Maar ze draagt het platform in haar hart mee en vertrouwt erop dat het blijft meegroeien met de wereld van jongeren. “Die speelt zich steeds meer op sociale media af,” zegt ze. “Ik denk dat we er veel baat bij zouden hebben als we mee gaan met die algoritmes. Ervoor zorgen dat onze content en artikelen ook daar beschikbaar zijn en voorbij komen. Juist ook als jongeren er niet zelf actief naar op zoek gaan.”

Sanneke lacht weer. “En we mogen meer humor gebruiken,” voegt ze toe. “Nog een beetje meer dan nu. Het zijn jongeren, het mag echt wel luchtig blijven. Luchtig, informatief, betrouwbaar en betrokken.”