Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Preventief gezondheidsonderzoek tienjarigen

24 juli 2017

In het kort

In de periode dat kinderen op de basisschool zitten, wordt twee maal de gezondheid en ontwikkeling onderzocht: op vijf- en tienjarige leeftijd. Als het nodig is, kunnen ouders en kinderen snel de juiste hulp of ondersteuning krijgen.


Als uw kind ongeveer tien jaar is, ontvangt u een uitnodiging voor het tweede preventieve gezondheidsonderzoek van Jeugdgezondheidszorg.

Het gezondheidsonderzoek bestaat uit het invullen van een vragenlijst en een onderzoek waarbij lengte en gewicht worden gemeten. Ook heeft u samen met uw kind een gesprek met de jeugdverpleegkundige. Het gezondheidsonderzoek is vrijwillig.

De vragenlijst

Via de school van uw kind krijgt u een vragenlijst over de gezondheid en ontwikkeling van uw kind, die u kunt invullen. In de vragenlijst wordt gevraagd naar de gezondheid van kinderen en of zij soms of vaak problemen ervaren op school, thuis of in de omgang met andere kinderen. Ook wordt gevraagd naar de sterke punten van het kind, waar is uw kind juist goed in? Het liefst ontvangen wij de vragenlijst voor het gesprek. Zo kan de jeugdverpleegkundige goed voorbereid het gesprek met u en uw kind voeren. De vragenlijst kunt u in een afgesloten envelop inleveren bij de groepsleerkracht van uw kind. De jeugdverpleegkundige haalt de vragenlijsten op school op. Als u de ingevulde vragenlijst zelf mee wilt nemen naar de afspraak dan kan dat ook. De verpleegkundige bekijkt de vragenlijst dan tijdens het gesprek.

Hoe verloopt het onderzoek?

Voor het onderzoek komt de jeugdverpleegkundige naar school en meet de lengte en het gewicht. Het kind houdt de kleren gewoon aan. Ook gaat de jeugdverpleegkundige met jullie in gesprek over de gezondheid en ontwikkeling van uw kind en de vragen die u hierover hebt. De ingevulde vragenlijst kan een handvat zijn bij het gesprek. Om jullie voor te bereiden, kunt u samen kijken naar het filmpje onderaan deze pagina.

Verwerken gegevens gezondheidsonderzoek

Na het gezondheidsonderzoek worden de belangrijkste uitkomsten genoteerd in het digitaal dossier jeugdgezondheidszorg van uw kind. Zoals de uitslagen van lengte en gewicht en eventueel de aandachtspunten uit de vragenlijst en het gesprek. De vragenlijst zelf wordt niet opgeslagen in het dossier. De papieren vragenlijst wordt na het gezondheidsonderzoek anoniem gemaakt en gedigitaliseerd voor onderzoek. De papieren vragenlijst wordt vernietigd.

Persoonsgegevens

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens en die van uw kind. Het digitaal dossier jeugdgezondheidszorg is goed beveiligd. Alleen medewerkers van de jeugdgezondheidszorg die bij uw kind betrokken zijn, hebben toegang tot het dossier. U heeft als gezaghebbende ouder het recht om het dossier in te zien. Als er iets niet klopt, kunt u gegevens laten wijzigen of verwijderen. Voor het digitaal dossier jeugdgezondheidszorg geldt een wettelijke bewaarplicht van vijftien jaar.

Heeft u bezwaar? Of wilt u meer informatie?

Alle tienjarigen kinderen worden uitgenodigd voor het gezondheidsonderzoek. Als u meer informatie wilt over het gezondheidsonderzoek of als u niet wilt dat uw kind onderzocht wordt, neem dan contact op.

Contactgegevens

Als u in de regio Amstelland woont via telefoonnummer 020 555 5964.
Als u in Amsterdam woont via telefoonnummer 020 555 5961.

Filmpje preventief gezondheidsonderzoek

Movie Health Check 10-year-olds