Muggen

Steekmuggen planten zich voort in stilstaand water in de tuin of op het balkon (bijvoorbeeld in bakjes, bloempotten of flessen) of verstopte dakgoten.

Voorkom stilstaand water

Zorg er bij overlast van muggen voor dat er in uw woonomgeving geen plekken met stilstaand water zijn. Larven van steekmuggen leven minder goed in vijvers en poelen met een goede waterkwaliteit. Daar zijn vaak meer soorten vissen en andere waterdieren die de larven van muggen eten.

Steekmuggen

De larven verpoppen, waarna de volwassen muggen uitvliegen. Hiervan kunnen alleen de vrouwtjes steken, voornamelijk in de schemering of nacht. Zij wordt dan aangelokt door onze lichaamswarmte, adem en geur. Na de steek kan ze eitjes aanmaken en legt deze dan op een glad wateroppervlak.

Tijgermug

In Nederland brengen muggen nog geen ziektes over. Het komt voor dat mensen allergisch reageren op een steek. Het overbrengen van ziektes gebeurt wel in tropische en subtropische landen. Er is mogelijk een risico wanneer tropische muggensoorten via internationale vluchten en transporten in Nederland terechtkomen. Een steek van de tijgermug kan bijvoorbeeld dengue (knokkelkoorts) overbrengen.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

Steekmuggen planten zich voort in stilstaand water in de tuin of op het balkon (bijvoorbeeld in bakjes, bloempotten of flessen) of verstopte dakgoten.

  • Zorg er bij overlast van muggen voor dat er in uw woonomgeving geen plekken met stilstaand water zijn.
  • Kijk ook of er stilstaand water in de kruipruimte staat.
  • Larven van steekmuggen leven minder goed in vijvers en poelen met een goede waterkwaliteit. Daar zijn vaak meer soorten vissen en andere waterdieren die de larven van muggen eten.
  • Om te verhinderen dat muggen uw huis binnenkomen, kunt u horren plaatsen voor deuren en ramen.
  • Een klamboe over uw bed of insmeren met een anti-muggenstift vermindert de kans dat u wordt gestoken.

Niet stekende muggensoorten

Er zijn ook veel muggensoorten die ons niet steken. Motmuggen komen veel voor in riolen, in afvoeren die niet regelmatig worden doorgespoeld, en in toiletten, badkamers en dergelijke. Dit zijn plaatsen waar eitjes uitkomen en de larven tot ontwikkeling komen. Motmuggen zijn te herkennen aan de vrij ronde behaarde vleugels. Ze richten geen schade aan. Naast motmuggen komen ook dansmuggen voor als zeer algemene niet stekende soort. De larven leven buiten in regenplassen en moerasachtige plekken.

Motmuggen voorkomen en bestrijden

Om overlast van motmuggen te voorkomen, moet u de plek vinden waar de larven zich voortplanten en deze plek schoonmaken. Alleen de vliegende motmuggen wegvangen heeft geen zin: u moet de larven opzoeken. Reinig regelmatig afvoerputjes met een borstel en spoel de afvoerbuizen door met heet sodawater. Haal rottend materiaal als bladeren uit dakgoten en van daken. Spoor andere mogelijke lekkages van alle afvoerbuizen op, herstel deze en probeer al het rottende vochtige materiaal op te ruimen.