Pad tot huidige pagina

Loden waterleidingen

11 november 2021

Lood in drinkwater is ongezond voor jonge kinderen. Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 is dat verboden. Heeft u nog loden leidingen in huis? Laat deze dan vervangen.

Ook bij nieuwe kranen en koppelstukken van nieuwe leidingen kan tijdelijk een kleine hoeveelheid lood in het water terechtkomen. In loden waterleidingen kunnen hele kleine looddeeltjes loslaten en zo in het drinkwater terecht komen. Omdat lood ongezond is adviseert de GGD loden leidingen te vervangen.

In Amsterdam-Amstelland zijn er geen loden aansluitleidingen meer, Waternet en PWN hebben deze allemaal laten vervangen. Er zijn nog wel woningen met loden binnenleidingen. Het vervangen van deze leidingen is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar. Ze zijn te herkennen aan hun grijze kleur, als ze niet zijn geverfd. Loden leidingen zijn vaak een beetje bobbelig. Als je er met bijvoorbeeld een lepel op klopt hoor je een dof geluid.

Twijfelt u nog? Bekijk dan het volgende filmpje.

Wat betekent dit voor mijn gezondheid?

Wanneer ongeboren kinderen en jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit leiden tot een lagere intelligentie (tot 5 punten IQ verlies). Er zijn veel factoren die bepalen hoe intelligent een kind wordt. Het is niet mogelijk om voor een individueel kind te achterhalen of het lood een effect op het IQ heeft gehad.

Lood kan tientallen jaren in het lichaam aanwezig blijven. Dit komt doordat lood wordt opgeslagen in de botten en hier ook weer uit kan vrijkomen. Blootstelling aan lood op kinderleeftijd kan daarom mogelijk ook een hoger loodgehalte in het bloed op volwassen leeftijd tot gevolg hebben. Dit zou kunnen leiden tot een hogere bloeddruk of een grotere kans op het ontwikkelen van nierziekten.

Ook het binnenkrijgen van te veel lood op volwassen leeftijd kan leiden tot een hogere bloeddruk en geeft een grotere kans op het ontwikkelen van nierziekten.

Wat kan ik zelf doen?

Laat de loden leidingen vervangen. Hoe u dat moet aanpakken hangt af van uw situatie. De gemeente Amsterdam heeft de mogelijkheden voor eigenaren, huurders en verhuurders op een rijtje gezet.

Drink geen water uit een kraan met loden leidingen. Gebruik flessenwater, kraanwater uit niet-loden leidingen of water van een openbaar tappunt. Dit advies is extra belangrijk voor flesgevoede zuigelingen, kinderen tot en met 7 jaar en zwangere vrouwen.

Als u geen andere mogelijkheid heeft dan kunnen volwassenen en kinderen ouder dan 7 jaar tijdelijk (niet langer dan enkele maanden) het kraanwater blijven drinken totdat de loden leidingen zijn vervangen. Spoel de leidingen dan voor ieder gebruik goed door. U kunt het water opvangen en voor iets anders gebruiken (handen wassen, schoonmaken, de WC doorspoelen of de planten water geven). Maar het is beter om flessenwater, kraanwater uit niet-loden leidingen, of water van een openbaar tappunt te gebruiken.