Bij elk evenement het juiste advies
De vergunningverlener vraagt advies aan de GHOR. Bent u vergunningverlener? Ga dan voor elk evenement na welk advies u aan de GHOR moet vragen.
Basisadvies
Minder dan 5.000 bezoekers, zonder gezondheidsrisico
Voor evenementen met minder dan 5.000 bezoekers zonder verhoogd gezondheidsrisico volstaat het basisadvies
Piercings, tattoos, permanente make-up
Worden er piercings, tattoos of permanente make-up gezet op het evenement? De organisator heeft dan een basisadvies nodig én hij/zij moet een vrijstelling van de vergunningplicht aanvragen.
Basisadvies met Aanvullend advies
Minder dan 5.000 bezoekers, met gezondheidsrisico
Voor evenementen met minder dan 5.000 bezoekers en met een verhoogd gezondheidsrisico gebruikt de vergunningverlener het basisadvies en is er mogelijk een aanvullend advies nodig.
Voor vergunningverleners van Amstelland-gemeenten geldt bij de volgende omstandigheden: vraag de GHOR om aanvullend advies via evenementenadvies@ghorasd.nl
Voor vergunningverleners van gemeente Amsterdam geldt bij de volgende omstandigheden: Gebruik het basisadvies en voeg de volgende folder(s) toe.
- Overnachten en kamperen
Folder: Overnachten - Waterverneveling, douches, fonteinen
Folder: Legionellapreventie - Zwembaden en zwemgelegenheden of bubbelbaden
Folder: Zwemwatervoorziening - Dieren
Folder: Dieren
Gevaarlijke stoffen
Vraag een aanvullend advies aan via: evenementenadvies@ghorasd.nl als er mogelijk sprake is van blootstelling aan gevaarlijke stoffen, zoals:
- Open vuur, houtstook
- Kleurpoeder
- Special effects (zoals co2-kanonnen/jets/shooters)
- Waterpijp/shisha lounge
Advies op maat
Meer dan 5.000 bezoekers
Voor evenementen met meer dan 5.000 bezoekers vraagt de vergunningverlener altijd een advies op maat aan de GHOR.
Vraag een advies op maat via e-mail: evenementenadvies@ghorasd.nl
Minder dan 5.000 bezoekers
Alcoholgebruik, middelengebruik
Verwacht u bovenmatig alcoholgebruik en/of middelengebruik, zoals bij een dancefeest of dancefestival? Dan is een advies op maat nodig. Er is dan een verhoogd risico op intoxicaties.
Vraag een advies op maat via e-mail: evenementenadvies@ghorasd.nl
Let op: Voor wijn/bier/champagne of food festivals volstaat het basisadvies Dit bevat de EHBO-aantekening EHBDD/EHBDU.
Gehandicapten, 75-plussers, jonge kinderen
Is het merendeel van de bezoekers of deelnemers verminderd zelfredzaam (mindervaliden, 75-plussers of heel jonge kinderen)? Dan is er mogelijk een advies op maat nodig. De doelgroep heeft mogelijk hulp nodig bij ontruiming.
Vraag per mail of u een advies op maat nodig heeft: evenementenadvies@ghorasd.nl
Sport
Is het evenement gericht op mensen die een zware fysieke inspanning leveren? Zoals een hardloopwedstrijd, triatlon of wielerwedstrijd? Wordt er gezwommen in open water? Brengt de activiteit bijzondere gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals een mudrun of obstacle run? Vinden er gemotoriseerde sporten plaats?
Er is dan mogelijk een advies op maat nodig. De doelgroep heeft mogelijk hulp nodig bij ontruiming. Vraag per mail of u een advies op maat nodig heeft: evenementenadvies@ghorasd.nl
Let op: Het gaat hier niet om wandelen, recreatieve fietstochten, voetbal, volleybal, basketbal, hockey, roeien, zeilen, enzovoorts. Ook kleine vechtsport-evenementen krijgen het basisadvies Vanuit de Vechtsportbond zijn er afspraken over een ringarts voor de sporters.
Goede evenementenzorg
Veldnorm Evenementenzorg
De Veldnorm Evenementenzorg beschrijft goede evenementenzorg. Eerste hulp en medische zorg is afgestemd op de omstandigheden en risico’s van een evenement en ontlast de normale zorg. De GHOR adviseert volgens de Veldnorm, maar de branche van evenementenzorgorganisaties is eigenaar van de Veldnorm.
Handreiking Publieke Gezondheid en Veiligheid
De Handreiking voor Publieke Gezondheid en Veiligheid bij evenementen beschrijft de rol van de GHOR en GGD bij de advisering van evenementen.
Over het GHOR-advies
De GHOR houdt zich bezig met de vraag wat er bij evenementen mis kan gaan op het gebied van publieke gezondheid en veiligheid. Wij adviseren vergunningverleners over de nodige voorbereidingen om problemen te voorkomen. En we beoordelen ook de impact van evenementen op de normale zorg en geven aanbevelingen voor gezondheidsvoorzieningen. Hierbij werken we samen met experts, zoals de GGD, regionale ambulancevoorzieningen en ziekenhuizen, om een goed advies te geven.
Een advies bestaat uit de volgende onderdelen:
-
Evenementenzorg
Aantal hulpverleners en zorgverleners en hun niveau, ehbo-post/medische post, afkoelingsruimten, contact met de Meldkamer Ambulancezorg, bereikbaarheid evenemententerrein en registratie zorgcontacten -
Hygiënemaatregelen
Sanitaire voorzieningen, drinkwatervoorziening, horeca en afval maar soms ook tijdelijke overnachtingen, legionellapreventie, activiteiten met dieren en tatoeëren/piercen. Bekijk de voorwaarden voor hygiëne bij evenementen - Eventueel gehoorschadepreventie en advies over alcohol- en drugsgebruik
- Verder kijken we of er gezondheidsrisico's zijn zoals zwemmen in open water, open vuren, het gebruik van kleurpoeder, de aanwezigheid van shishalounges, enzovoorts