Pad tot huidige pagina

Nieuwsbrief Gastouderopvang – oktober 2023

17 oktober 2023

Nieuwsbrief Gastouderopvang – oktober 2023

Afbeelding

Lijst

In deze nieuwsbrief kijken we terug op de gastouderbijeenkomst van 9 juni 2023. Ook nodigen we je uit om deel te nemen aan een informatiesessie van de brandweer Amsterdam-Amstelland. Richard van den Bosch, al ruim 20 jaar werkzaam bij de brandweer, vertelt ons op enthousiaste wijze waarom het zo belangrijk is je woning zo (brand)veilig mogelijk te maken en hoe je dit kunt doen.

Daarnaast informeren we je over de landelijke ontwikkelingen op het gebied van gastouderopvang, maar ook wat de gemeente Amsterdam doet voor jou als gastouder. En wist je dat jouw gastouderbureau misschien wel een coach Gezonde Kinderopvang heeft? Is dit nog niet het geval, dan kan jouw bureau (gratis) een training volgen over hoe zij jou kunnen helpen een gezonde levensstijl bij kinderen te stimuleren.


Terugblik gastouderbijeenkomst

Het zal je niet zijn ontgaan: op 9 juni 2023 organiseerde de GGD samen met de gemeente Amsterdam een gastouderbijeenkomst. We kijken terug op een leerzame en gezellige middag waarin we elkaar hebben ontmoet en in gesprek zijn gegaan over verschillende onderwerpen.


Landelijke ontwikkelingen gastouderopvang

Landelijk zijn er 3 sporen ingezet om de kwaliteit van de gastouderopvang te verhogen. De kwaliteitsverschillen tussen gastouders zijn namelijk groot.


Gemeente Amsterdam en gastouderopvang

Tijdens de gastouderbijeenkomst is het al aan bod gekomen: de gemeente Amsterdam is plannen aan het maken hoe professionele gastouderopvang nog meer gestimuleerd kan worden. Hiervoor zullen verschillende naast elkaar lopende projecten worden gestart.

Op het gebied van scholing wordt gekeken wat we jullie aan kunnen bieden. In Amsterdam-Zuidoost zal vanaf dit najaar worden gestart met een netwerkbijeenkomst, waar gastouders meer te weten kunnen komen over een bepaald onderwerp. Ze kunnen hier ook andere gastouders ontmoeten. We houden jullie op de hoogte!


SAVE THE DATE

Brand in huis – we denken er liever niet aan. Maar wanneer het tóch gebeurt, is het fijn te weten wat je moet doen. Als gastouder ben je verantwoordelijk voor de kinderen die je opvangt. Dit betekent dat je bij een brand snel gewaarschuwd wilt worden om veilig en snel met alle kinderen naar een veilig plek (op straat) te kunnen vluchten.

Brand helemaal voorkomen is onmogelijk. Maar het helpt als je goed oplet en maatregelen neemt. Er zijn, afhankelijk van het type brand, mogelijkheden om de schade te verkleinen. De juiste maatregelen nemen, redt levens!

Daarom slaan de GGD en brandweer Amsterdam-Amstelland de handen ineen en nodigen je uit om deel te nemen aan een digitale informatieavond over brand in huis. Want wat is de veiligste manier om te ontruimen? En hoe zit het ook alweer met rookmelders?

We organiseren 2 digitale informatieavonden (met dezelfde inhoud) over brand in huis en nodigen je uit om hieraan deel te nemen:

- dinsdag 24 oktober 2023 van 19.00-20.00 uur
- donderdag 2 november 2023 van 19.00-20.00 uur

Meer informatie en aanmelden (PDF, 109 kB)


Gezonde levensstijl stimuleren

Wist je dat heel wat gastouderbureaus een coach Gezonde Kinderopvang in dienst hebben? Deze coach heeft een aanvullende opleiding gevolgd gericht op het gezond opvoeden van kinderen. De coach is hét aanspreekpunt voor jou als gastouder over onderwerpen als gezondheid en leefstijl van kinderen en kan je helpen om de gezonde leefstijl onderdeel te maken van jouw opvang. Hij of zij kan jou bijvoorbeeld tips geven over beweegactiviteiten die je met kinderen kunt doen, hoe je gezond eetgedrag bij kinderen kunt stimuleren of hoe je om kunt gaan met schermtijd in de opvang. Vraag eens na bij je bureau wat ze voor je kunnen betekenen hierin!

Heeft jouw gastouderbureau nog geen coach gezonde kinderopvang? Eind oktober 2023 kan het gastouderbureau deelnemen aan de scholing ‘Een Gezonde Start’. Deze wordt op dat moment speciaal voor gastouderbureaus georganiseerd.

Zelf ook geïnspireerd geraakt om hier (meer) mee aan de slag te gaan? Op de website van een Gezonde kinderopvang vind je veel tips!


Wijzigingen doorgeven

Het gastouderbureau moet wijzigingen doorgeven aan de gemeente. Het kan hierbij gaan om wijzigingen bij jouw voorziening voor gastouderopvang. Bijvoorbeeld als je e-mailadres of telefoonnummer wijzigt, of als je met meer kindplaatsen geregistreerd wilt staan in het Landelijk Register Kinderopvang. Bij deze laatste volgt er eerst een onderzoek van de GGD.

Het is daarom belangrijk eventuele wijzigingen op tijd door te geven aan het bureau. Ook als je tijdelijk geen opvang kunt bieden (bijvoorbeeld doordat je met zwangerschapsverlof gaat, of een operatie moet ondergaan), moet het gastouderbureau dit doorgeven. In overleg met de gemeente wordt dan gekeken naar de mogelijkheden.


Aan- en afmelden

De Nieuwsbrief Gastouderopvang komt jaarlijks uit.

Op de pagina Abonneren op Nieuwsbrief Gastouderopvang kunt zich afmelden als u geen interesse meer heeft. Kent u mensen voor wie deze nieuwsbrief interessant is, stuur deze dan door. Dan kunnen zij zich ook aanmelden.