Pad tot huidige pagina

PEP-kuur na onveilige seks

Lijst

PEP is een vierweekse kuur met hiv-remmers. Het voorkomt hiv na onveilige seks. Start zo snel mogelijk met PEP. In ieder geval binnen 72 uur nadat je risico hebt gelopen.

Wanneer gebruik je PEP?

Niet iedereen hoeft PEP te slikken na onbeschermde seks. Je gebruikt PEP alleen als de kans op hiv heel groot is. Zoals:

  • Je had anale seks zonder condoom met iemand die mogelijk hiv heeft, en je slikt geen PrEP, of
  • Je had seks tegen je wil, of
  • Je gebruikt met iemand drugs met dezelfde naald

PEP bij GGD Amsterdam

Lijst

Bel ons voor advies of een afspraak: 020 555 5822 (maandag tot en met vrijdag 08.30 – 17.00 uur). Bel zo vroeg mogelijk, dan kun je dezelfde dag nog langskomen. Je kunt ook online een afspraak maken.

Afspraak maken voor PEP

Seks tegen je zin gehad?

Het Centrum Seksueel Geweld helpt je na een aanranding of verkrachting. Met PEP, maar ook met andere hulp. Bel 0800 0188 of kijk online

In het weekend en buiten kantoortijden

In het weekend en buiten kantoortijden ga je voor PEP naar de spoedeisende hulp van een van de onderstaande ziekenhuizen. Daar kijken ze of je PEP nodig hebt. Als dat zo is krijg je een startset mee, zodat je meteen kunt beginnen.

Vervolgrecept en nacontroles bij GGD

De eerstvolgende werkdag kom je naar GGD Amsterdam voor het vervolgrecept en de nacontroles. Afhankelijk van de reden dat je PEP gebruikt, kun je bij een van deze afdelingen terecht:


Kosten voor PEP

Nederlandse ziektekostenverzekeringen vergoeden PEP. Het gaat wel van je eigen risico af. Neem je verzekeringsgegevens en legitimatie mee als je naar de apotheek gaat.

Buitenlandse verzekering

Heb je een buitenlandse verzekering? Dan moet je de hele PEP-kuur zelf betalen bij de apotheek. De kuur kost ongeveer €1000. Informeer bij je verzekering of je dit bedrag achteraf terug krijgt.

Meer informatie en contact

Verschil tussen PrEP en PEP

PrEP en PEP zijn beide hiv-remmers om hiv te voorkomen. Toch is er een groot verschil:

  • PEP is een kuur die je zo snel mogelijk start nadat je door bijvoorbeeld onveilige seks een groot risico hebt gelopen op hiv.
  • PrEP gebruik je juist vooraf om geen risico te lopen.

Contact

Heb je vragen? Neem contact met ons op, we helpen je graag.