Lijst
PEP is een vierweekse kuur met hiv-remmers. Het voorkomt hiv na onveilige seks. Start zo snel mogelijk met PEP. In ieder geval binnen 72 uur nadat je risico hebt gelopen.
Wanneer gebruik je PEP?
Niet iedereen hoeft PEP te slikken na onbeschermde seks. Je gebruikt PEP alleen als de kans op hiv heel groot is. Zoals:
- Je had anale seks zonder condoom met iemand die mogelijk hiv heeft, en je slikt geen PrEP, of
- Je had seks tegen je wil, of
- Je gebruikt met iemand drugs met dezelfde naald
PEP bij GGD Amsterdam
Lijst
Bel ons voor advies of een afspraak: 020 555 5822 (maandag tot en met vrijdag 08.30 – 17.00 uur). Bel zo vroeg mogelijk, dan kun je dezelfde dag nog langskomen. Je kunt ook online een afspraak maken.
Let op! De soa-polikliniek is gesloten op donderdagmiddag 19 september. Als je deze middag en buiten kantooruren advies nodig hebt over PEP, ga dan naar de spoedeisende hulp van één van de Amsterdamse ziekenhuizen.
Seks tegen je zin gehad?
Het Centrum Seksueel Geweld helpt je na een aanranding of verkrachting. Met PEP, maar ook met andere hulp. Bel 0800 0188 of kijk online
In het weekend en buiten kantoortijden
In het weekend en buiten kantoortijden ga je voor PEP naar de spoedeisende hulp van een van de onderstaande ziekenhuizen. Daar kijken ze of je PEP nodig hebt. Als dat zo is krijg je een startset mee, zodat je meteen kunt beginnen.
Vervolgrecept en nacontroles bij GGD
De eerstvolgende werkdag kom je naar GGD Amsterdam voor het vervolgrecept en de nacontroles. Afhankelijk van de reden dat je PEP gebruikt, kun je bij een van deze afdelingen terecht:
- Centrum voor Seksuele Gezondheid voor PEP na onveilige seks
- Centrum voor Seksueel Geweld voor PEP na een zedendelict
- Infectieziekten voor PEP na risicovolle verwondingen
Kosten voor PEP
Nederlandse ziektekostenverzekeringen vergoeden PEP. Het gaat wel van je eigen risico af. Neem je verzekeringsgegevens en legitimatie mee als je naar de apotheek gaat.
Buitenlandse verzekering
Heb je een buitenlandse verzekering? Dan moet je de hele PEP-kuur zelf betalen bij de apotheek. De kuur kost ongeveer €1000. Informeer bij je verzekering of je dit bedrag achteraf terug krijgt.
Meer informatie en contact
Verschil tussen PrEP en PEP
PrEP en PEP zijn beide hiv-remmers om hiv te voorkomen. Toch is er een groot verschil:
- PEP is een kuur die je zo snel mogelijk start nadat je door bijvoorbeeld onveilige seks een groot risico hebt gelopen op hiv.
- PrEP gebruik je juist vooraf om geen risico te lopen.
Contact
Heb je vragen? Neem contact met ons op, we helpen je graag.