Pad tot huidige pagina

Transkliniek spreekuur


Inclusieve seksuele gezondheidszorg

Voor trans- en non-binaire personen is er wekelijks een spreekuur seksuele gezondheid bij de transkliniek. Hier kun je terecht voor een soa- of hiv-test en kun je vragen stellen over jouw seksuele gezondheid. Ook ben je welkom voor PEP en PrEP-zorg, waarmee je een hiv-infectie kan voorkomen.

Hormoonzorg: wachtlijst gesloten

De wachtlijst voor hormoonzorg is momenteel gesloten.
We realiseren ons dat veel mensen toegang nodig hebben tot goede hormoonzorg. Helaas is ons team te klein om dit nu aan te bieden, ondanks onze wens om zoveel mogelijk mensen te helpen.

Afspraak maken

Lijst

Maak een afspraak

Hulp nodig bij het maken van een afspraak?
Mail dan naar: sexualhealth@transunitedeurope.eu

Vragen en misverstanden

De misverstanden... en hoe het wél werkt

Voor een soa-test moet je toch altijd je kleren uitdoen?
Nee hoor, wij werken het liefst met zelftesten en bloedafnames. We weten dat veel personen hun lichaam liever niet aan een zorgverlener laten zien. Dat respecteren wij. Bij klachten, zoals blaasjes of wondjes, kan lichamelijk onderzoek wel verstandig zijn. Maar ook dat bespreken we dan eerst.

Als je een soa-test wilt, moet je je naam en geslacht opgeven zoals op je paspoort?
Bij ons geef je zelf aan hoe je aangesproken wilt worden, zowel qua voornaam als voornaamwoorden. Voor soa-testen bij de soa-poli of transkliniek heb je helemaal geen verzekeringspas of identiteitsbewijs nodig. Onze testen zijn gratis, en mogen anoniem.

PrEP is een middel voor homo-mannen om hiv te voorkomen. Dat werkt toch niet hetzelfde voor trans personen?
PrEP is een pil die kan voorkomen dat je hiv oploopt. Het werkt voor trans personen net zo goed als voor cis personen, maar hoe je de pillen moet nemen hangt wel af van je lichaam en hoe je seks hebt. Op de website van PrEP Nu staan verschillende situaties uitgelegd. Maak gerust een afspraak bij de transkliniek als je interesse hebt in PrEP.

Als ik een test wil, moet ik dan aangeven of mijn seksuele partner man of vrouw is?
Er zijn meer mogelijkheden dan alleen het hokje man of vrouw en dat geldt ook voor partners. Bij ons kun je aangeven of je partner cisgender man is, of trans vrouw, of non-binair. Om te zorgen dat we je de juiste soort testen en advies geven, stellen we enkele vragen over het soort seks dat je hebt, en ook welke geslachtsdelen je partners hebben.

Om een soa-test te doen moet je allemaal ongepaste vragen beantwoorden over seks?
We willen natuurlijk wel de juiste soort buisjes meegeven voor de zelftesten. Om te weten welke soort testen bij jou passen, moeten we wel vragen naar je geboortegeslacht, je genderidentiteit en of je genderbevestigende operaties hebt gehad.

Als ik in het verleden al met naam en gender ben ingeschreven bij de soa-poli, dan kan het toch niet meer worden veranderd?
Het gaat het erom dat jij volledig jezelf kunt zijn bij ons. Dus als jij met een nieuwe voornaam wilt worden aangesproken of wilt laten weten dat je genderidentiteit anders is dan dat je eerder hebt verteld, dan kunnen we je gegevens natuurlijk aanpassen.

Trans personen kunnen toch niet alle vaccinaties krijgen, zoals die gepromoot worden aan mannen die seks hebben met mannen?
Er zijn verschillende vaccinaties die goed helpen als je seksueel actief bent. Afhankelijk van je leeftijd, voorgeschiedenis en seksuele activiteit kunnen we vertellen of jij baat hebt bij bescherming tegen Hepatitis B, MPOX of HPV. In zo’n geval kun je je bij ons gratis laten vaccineren.

Als ik tijdens een soa-test vertel over mijn gender identiteit, dan worden mijn huisarts, verzekering of ouders hiervan op de hoogte gebracht?
Wij delen niet zomaar gegevens met andere instanties zonder jouw toestemming. Alleen als er een behandelrecept naar je apotheek gestuurd moet worden, vragen we om je persoonsgegevens voor het recept. Ook als je wilt dat we een brief naar je huisarts sturen, dan kunnen we bespreken welke persoonsgegevens daar op komen te staan. En je ouders stellen we nooit op de hoogte zonder jouw verzoek.

Als ik hormonen gebruik, hoef ik me geen zorgen te maken over zwangerschap
Als je hormonen gebruikt kan je vruchtbaarheid verminderen of verdwijnen, maar dat is niet bij iedereen zo. Als je seks hebt met iemand waarbij er een zwangerschap kan ontstaan, dan zijn hormonen niet hetzelfde als een condoom of de pil. Voorkom een ongeplande zwangerschap door je goed te laten informeren. Maar als jij en je sekspartner allebei een baarmoeder hebben of allebei sperma produceren, hoef je je sowieso geen zorgen te maken dat je elkaar zwanger maakt.

Bij de soa-poli en transkliniek kan ik alleen terecht voor testen. Als ik alleen vragen heb, kan ik hier niet terecht.
Tijdens je soa-consult mag je altijd vragen stellen. Maar het is ook mogelijk om alleen voor vragen een afspraak te maken. Dat heet het SENSE-spreekuur. Dit is beschikbaar voor jongeren tot 25 jaar bij de soa-poli, of bij de verpleegkundige van de transkliniek, ongeacht je leeftijd.