Pad tot huidige pagina

Pep behandeling

7 maart 2019

Wat is pep?

Pep (post expositie profylaxe) is een behandeling met hiv-remmers. Als u zeker weet dat u contact heeft gehad met hiv-geïnfecteerde lichaamsvloeistof (bijvoorbeeld via onbeschermde seks of door een verwonding aan een gebruikte naald) en als de kans op blootstelling aan hiv erg groot is, dan zijn er medicijnen beschikbaar die het risico van infectie kunnen verkleinen.

Pep is een kuur van 4 weken. Op deze manier is de kans kleiner dat het virus zich kan innestelen. Hoe eerder u aan pep begint, des te groter de kans dat u hiv-negatief blijft.

Bij voorkeur wordt de behandeling zo snel mogelijk na het gelopen risico gestart maar in ieder geval binnen 72 uur.

Hoe kom ik aan pep?

  • In Amsterdam e.o. (Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel):
    is er een samenwerking met de afdeling Infectieziekten van de GGD en alle Amsterdamse ziekenhuizen.
  • Buiten Amsterdam:
    Woont u buiten het werkgebied van de GGD Amsterdam, dan kunt zich richten tot GGD in uw regio. Voor adressen en telefoonnummers zie www.ggd.nl.

Let op: pep wordt uitsluitend vergoed met een Nederlandse ziektekostenverzekering. Heeft u een buitenlandse (ziektekosten)verzekering dan moet u de hele pep behandeling contant betalen bij de apotheek en achteraf kunt u de pep declareren. Kijk hiervoor in de voorwaarden van uw verzekering. Houdt u rekening met een bedrag van ongeveer € 700,-. Let op mogelijke kosten in verband met u eigen risico. Neem uw verzekeringsgegevens en legitimatie altijd mee als u naar de apotheek gaat.

________________________________________________________

In Amsterdam, tijdens kantoortijden:

Voor pep advies naar aanleiding van een seksueel contact (inclusief zedendelicten):

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur kunt u telefonisch contact opnemen met de Soa-polikliniek van de GGD, tel (020) 555 5822 voor het maken van een afspraak. Indien u zo vroeg mogelijk belt kunt u dezelfde dag nog langskomen. Ook kunt u online een afspraak aanvragen.

Als pep verstrekt wordt dan krijgt u tevens een volledig soa-onderzoek.

__________________________________________________________

In Amsterdam, buiten kantoortijden:
's Avonds, 's nachts en in het weekend kunt u terecht op eerste hulp afdelingen van de Amsterdamse ziekenhuizen (zie Adressenlijst eerste hulp afdelingen ziekenhuizen)
Op de eerste hulp wordt gekeken of u pep nodig heeft. U krijgt dan een startset mee. Voor een vervolgrecept en nacontroles kun u zich de eerst volgende werkdag melden bij de GGD.

Gestart met pep na seksueel contact (inclusief zedendelicten):

Als u met pep bent gestart naar aanleiding van een onbeschermd seksueel contact, belt u op de eerst volgende werkdag, bij voorkeur in de ochtend, met de Soa-polikliniek van de GGD; telefoon (020) 555 5822, tussen 8.30 en 17.00 uur. Hier krijgt u een volledig soa onderzoek en een vervolgrecept waarmee u de pep behandeling bij de apotheek kunt afhalen. Daarnaast worden er afspraken gemaakt voor nacontroles.

Voor pep in alle overige gevallen (naar aanleiding van risicovolle verwondingen zoals prik- of bijtaccidenten):

U kunt contact opnemen met het team Algemene infectieziekten GGD. 
Contactgegevens en openingstijden

U kunt contact opnemen met het team Algemene infectieziekten van de GGD.  Telefonisch bereikbaar tijdens kantooruren: 020-555 5337. Buiten kantooruren: 020-555 5555: vraagt u naar de dienstdoende arts Infectieziekten.

Nadere informatie over PEP

Pep veel gestelde vragen pep v. januari 2015 (PDF, 102 kB)
Protocol Risicovolle verwondingen (PDF, 87 kB)
Pep onbeschermd contact tussen mannen die seks hebben met mannen v. juli 2014 (PDF, 74 kB)
Pep onbeschermd contact met heteroseksuele partner v. juli 2014 (PDF, 77 kB)