Pad tot huidige pagina

Vaccinatie hepatitis B risicogroepen

31 mei 2019

Sinds 1 november 2002 is er een landelijk vaccinatieprogramma hepatitis B. Vanaf 1 januari 2009 is het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM verantwoordelijk voor de coördinatie van het vaccinatieprogramma hepatitis B risicogroepen. Dit gebeurt in samenwerking met GGD Nederland en Soa Aids Nederland. De uitvoering vindt plaats door GGD'en in Nederland.

Hieronder vindt u informatie over hepatitis B, de gratis vaccinatie en de locaties waar u in Amsterdam gratis gevaccineerd kunt worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen. Hepatitis B is heel besmettelijk. Mensen kunnen besmet raken door onveilig seksueel contact of bloed-bloed-contact. In landen waar hepatitis B vaak voorkomt, kunnen kinderen besmetting oplopen door contact met het bloed van de moeder tijdens en na de geboorte. Vaccinatie kan hepatitis B voorkomen.

Voor wie is de gratis vaccinatie?

Gratis vaccinatie is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen en voor sekswerkers (m/v). Dit zijn personen die door seksueel contact risico lopen op hepatitis B. Om hen te beschermen tegen hepatitis B biedt de overheid gratis vaccinatie aan. De verpleegkundige of arts bespreekt met u de mogelijkheid van gratis vaccinatie.

Ook hepatitis A + B vaccinatie mogelijk

Mannen die seks hebben met mannen lopen via seksueel contact ook een risico op hepatitis A. Hepatitis A is een andere vorm van hepatitis en loop je op via oro-anaal contact (kontlikken). Bijna iedereen geneest van hepatitis A maar u kunt er een aantal maanden behoorlijk ziek van zijn. Er is een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B (Twinrix®). Dit combinatievaccin is ook een serie van 3 vaccinaties, waarvoor u een eigen bijdrage van €25 per vaccin betaalt, in totaal zijn kosten voor de Twinrix serie €75. Deze regeling is ook van toepassing voor cliënten aan wie de Twinrix in het verleden gratis is verstrekt.