Pad tot huidige pagina

Bescherm uw kind met de HPV-vaccinatie

Het HPV-vaccin beschermt tegen zes soorten kanker. Jongens en meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen HPV.

HPV staat voor humaan papillomavirus. De meeste infecties met HPV gaan vanzelf weer over en u merkt er meestal niets van. Maar soms ruimt het lichaam het virus niet op en ontstaat er na 10 tot 15 jaar kanker. De meest voorkomende vorm van kanker door HPV is baarmoederhalskanker. Jongens kunnen peniskanker krijgen. Ieder jaar krijgen ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV.

Bekijk deze video voor uitleg over HPV.

Vanaf 10 jaar

Het HPV-vaccin beschermt het beste als uw kind nog geen infectie heeft opgelopen op het moment van vaccinatie. Daarom vaccineren we kinderen zo vroeg mogelijk, vanaf 10 jaar. Jongens en meisjes ouder dan 10 jaar die nog geen HPV-vaccinatie hebben gehad kunnen de prikken inhalen. U krijgt daarvoor een uitnodiging.

2 of 3 prikken

Als uw kind voor de vijftiende verjaardag de eerste prik tegen HPV heeft gehad, dan zijn 2 prikken genoeg voor langdurige bescherming. Als uw kind ouder is dan 15 jaar, dan heeft het 3 prikken nodig voor een goede bescherming.

Zo werkt het:

  • U ontvangt een brief per post. Hierin staat een afspraak en meer informatie.
  • Voor de prikafspraak kan uw kind vrij vragen van school.
  • Neem de brief mee naar de afspraak, en het vaccinatieboekje van uw kind.
  • Kom samen met uw kind naar de afspraak.
  • Na de serie is uw kind goed beschermd tegen zes soorten HPV-kanker.

Bijwerkingen

Uw kind kan een beetje ziek worden van de prik. Dat noemen we bijwerkingen. Denk aan lichte koorts of een rode, dikke plek waar de prik is gegeven. De bijwerkingen gaan na een paar dagen vanzelf over. Lichte bijwerkingen zijn normaal. Neem gerust contact op met de jeugdverpleegkundige als u zich zorgen maakt of als u vragen heeft.

HPV-vaccinatie van 18 tot en met 26 jaar

Jongeren van 18 tot en met 26 jaar krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV. Als je nog niet of nog niet volledig gevaccineerd bent, krijg je vanzelf een uitnodiging. De startdatum van deze campagne is nog niet bekend.

HPV-vaccinatie vanaf 26 jaar

Mannen en vrouwen vanaf 26 jaar kunnen de 3 HPV-prikken krijgen via bijvoorbeeld de huisarts. U moet de prikken dan wel zelf betalen.

Meer informatie over HPV

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma kunt u meer lezen over Lees meer over HPV-kanker en HPV-vaccinatie voor jongeren op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.