Pad tot huidige pagina

Bescherm uw kind met HPV-vaccinatie

Jongens en meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen HPV. Het HPV-vaccin beschermt tegen zes soorten HPV-kanker. Meisjes worden al sinds 2010 gevaccineerd tegen HPV. Vanaf nu krijgen ook jongens de kans om zich te beschermen tegen HPV-kankers.

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus. De meeste infecties met HPV gaan vanzelf weer over en je merkt er meestal niets van. Maar soms wordt het virus niet opgeruimd door het lichaam, en kan er na 10 tot 15 jaar kanker ontstaan. De meest voorkomende vorm van kanker door HPV is baarmoederhalskanker. Maar ook andere vormen komen voor. Ieder jaar krijgen naar schatting ruim 1.100 vrouwen en bijna 400 mannen kanker door HPV.

Bescherming

Er zijn verschillende vaccins tegen HPV. Deze zijn allemaal effectief en beschermen 80-100% tegen infectie. Tenminste, als er nog geen infectie heeft plaatsgevonden op het moment van vaccinatie. Het is daarom belangrijk zo vroeg mogelijk het vaccin te krijgen. In Amsterdam vaccineren we vanaf negen jaar.

Kinderen vanaf 9 jaar

Jongens en meisjes vanaf 9 jaar krijgen dit jaar voor het eerst een uitnodiging voor de HPV-vaccinaties. Dit is een jaar eerder dan in de rest van Nederland. De reden hiervoor is dat we deze vaccinatie in Amsterdam samen met de BMR of DTP vaccinatie geven. Dan hoeft u niet extra langs te komen als uw kind tien jaar is. Lees meer over HPV op de pagina van het Rijksvaccinatieprogramma.

Jongens en de HPV-vaccinatie

De komende twee jaar is er een inhaalschema voor jongens ouder dan 9 jaar die nog geen HPV-vaccinatie hebben gehad. Heeft u een uitnodiging gehad waarin een HPV-vaccinatie voor uw zoon wordt aangeboden en is hij ouder dan 9 jaar? Dan is de uitnodiging onderdeel van het inhaalschema dat de komende jaren loopt.

Twee of drie prikken

Uit onderzoek weten we dat bij een start voor de 15e verjaardag 2 prikken genoeg zijn om langere tijd bescherming te geven. Na een halfjaar volgt een uitnodiging voor de tweede prik. Jongeren ouder dan 15 jaar hebben 3 prikken nodig voor een goede bescherming.

Jongeren die geboren zijn in 2008 krijgen een uitnodiging voor de HPV-vaccinaties samen met de meningokokken-vaccinatie (ACWY).

Zo werkt het:

  • U ontvangt een brief per post. Hierin staat een afspraak en meer informatie.
  • Voor de prikafspraak kunt u vrij vragen van school.
  • Neem de brief mee naar de afspraak, en het vaccinatieboekje van uw kind.
  • Kom samen met uw kind naar de afspraak.
  • Na afloop van de serie is uw kind goed beschermd tegen zes soorten HPV-kanker.

HPV-vaccinatie vanaf 18 tot en met 26 jaar

Jongvolwassenen van 18 tot en met 26 jaar krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV. Als je nog niet (volledig) gevaccineerd bent, krijg je een automatisch een uitnodiging om de HPV-vaccinatie gratis te halen. De startdatum van deze campagne is nog niet bekend.

HPV-vaccinatie boven de 26 jaar

Mannen en vrouwen ouder dan 26 jaar kunnen de HPV-vaccinatie op eigen kosten krijgen via bijvoorbeeld de huisarts. Het gaat dan om 3 prikken met een half jaar ertussen (op 0, 1 en 6 maanden).

Bijwerkingen

Meer dan 800.000 meisjes hebben de vaccinaties tegen HPV gehad. Er zijn geen ernstige bijwerkingen van het vaccin bekend. Lichte bijwerkingen zijn normaal bij een vaccinatie. Denk aan lichte koorts of een rode, gezwollen plek waar de prik is gegeven. Deze bijwerkingen gaan na een paar dagen vanzelf over. Neem gerust contact op met de jeugdverpleegkundige als u zich zorgen maakt of als u vragen heeft.

Meer informatie over HPV

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma kunt u meer lezen over HPV.