Pad tot huidige pagina

Daling Hepatitis C infecties onder PrEP-gebruikers

Het nationale pre-expositieprofylaxe (PrEP) programma biedt PrEP-zorg aan 8500 mensen in Nederland. PrEP is heel effectief in het voorkomen van een hiv infectie, maar beschermt niet tegen andere soa, zoals hepatitis C. Dit onderzoek laat de huidige trends zien in het voorkomen van hepatitis C infecties onder PrEP-gebruikers.

Uitkomsten onderzoek

In een setting waarin PrEP en effectieve hepatitis C behandeling breed worden aangeboden, komen hepatitis C infecties minder vaak voor dan in eerdere studies. Het testadvies, opgesteld naar aanleiding van de eerdere uitkomsten, zorgde ervoor dat infecties snel werden gevonden en behandeld. Gezien het lage aantal hepatitis C infecties onder PrEP-gebruikers in recente jaren, kan overwogen worden te gaan testen op basis van gedragsfactoren zoals condoomloze anale seks en het injecteren van drugs.

Leverschade door Hepatitis C

Hepatitis C kan een chronische infectie aan de lever veroorzaken. Als deze infectie niet behandeld wordt, kan er schade aan de lever ontstaan en de leverfunctie verslechteren. In sommige gevallen leidt deze schade tot leverkanker.

Dalend condoomgebruik

Transmissie van hepatitis C vindt vooral plaats via bloed-bloed contact. Het kan ook worden overgedragen via seksueel contact.

In Nederland vindt transmissie van hepatitis C vooral plaats onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) met hiv.

Condoomgebruik is al langer aan het dalen in Nederland. Ook weten we dat MSM met hiv en MSM zonder hiv die PrEP gebruiken nu vaker onderling seksueel contact hebben. Hierdoor neemt de kans op transmissie van soa tussen MSM met hiv en MSM die PrEP gebruiken toe.

AMPrEP-studie

In de AMPrEP-studie (2015-2018) vonden we een hoog aantal nieuwe hepatitis C infecties onder een kleine groep MSM in Amsterdam. Deze bevindingen werden ook elders in Europa gezien. Sindsdien wordt aanbevolen MSM die PrEP gebruiken regelmatig te testen op hepatitis C.

Daling aantal nieuwe hepatitis C infecties

Tegenwoordig is PrEP voor een grotere groep toegankelijk geworden en is effectieve behandeling van hepatitis C breder beschikbaar. In het nationale PrEP programma (2019-2022) onder bijna 10.000 PrEP-gebruikers zagen we een daling in het aantal nieuwe hepatitis C infecties vergeleken met de AMPrEP studie. Het oplopen van een hepatitis C infectie hing samen met gedrag dat de kans op een hepatitis C infectie vergroot, zoals condoomloze anale seks.

Hepatitis C virus infection is uncommon at baseline and during follow-up among individuals using PrEP in the Dutch national PrEP programme between 2019 and 2022. (PDF, 15 MB)
GGD Amsterdam, 2024. Auteurs: Kris Hage, Anders Boyd, Eline L M Op de Coul, Danja Sarink , Elske Hoornenborg, Maria Prins.
Sex Transm Infect. 2024 Jul 26;100(5):288-294.

Onderzoeken GGD

Bekijk meer onderzoeken van de afdeling Infectieziekten op: Open Research