Pad tot huidige pagina

Mpox (apenpokken)

Afbeelding

Lijst

Mpox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en de ziekte kan erg pijnlijk verlopen.

In English

Mpox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks. Het belangrijkste symptoom is de huiduitslag. Die begint met rode vlekken, en gaat via blaasjes over in pokken. Deze kunnen erg pijnlijk zijn. Na het indrogen van de blaasjes blijven korstjes over die na 2 tot 3 weken van de huid afvallen. Het is mogelijk dat er littekens achterblijven.

De GGD test mensen met klachten, geeft advies en vaccineert.

Zo herkent u mpox

Als u mpox hebt, krijgt u vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat u het virus kreeg. Na een paar dagen krijgt u uitslag die zich over uw lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen. De blaasjes kunnen littekens achterlaten.

Dit kunt u doen

  • Op de website van SoaAIDS Nederland vindt u antwoorden op vragen over mpox.
  • Op de website Man tot Man staan tips om de kans op mpox te verkleinen.
  • Bent u ergens geweest waar iemand het virus had? Let de weken daarna goed op of u klachten krijgt. Bel meteen de huisarts als u klachten hebt. Ook als u twijfelt.
  • Hebt u blaasjes op uw lichaam? Bel uw huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.
  • Hebt u mpox? Blijf dan thuis in isolatie tot u helemaal genezen bent. Zo voorkomt u de verspreiding van het virus. Zolang u symptomen hebt, kunt u het virus doorgeven.

Hebt u nog vragen over mpox?

  • Voor algemene vragen over mpox kunt u bellen met de soa-aidsinfolijn: 0900 2032 040.
  • U kunt ook bellen met team Algemene Infectieziekten van GGD Amsterdam: 020 555 5337 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur).

Als u klachten heeft die misschien wijzen op mpox, neem dan contact op met uw huisarts of maak online een afspraak bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid.