Pad tot huidige pagina

Monkeypox (apenpokken)

Afbeelding

Lijst

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en de ziekte kan erg pijnlijk verlopen.

In English

Monkeypox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks. Het belangrijkste symptoom is de huiduitslag. Die begint met rode vlekken, en gaat via blaasjes over in pokken. Deze kunnen erg pijnlijk zijn. Na het indrogen van de blaasjes blijven korstjes over die na 2 tot 3 weken van de huid afvallen. Het is mogelijk dat er littekens achterblijven.

De GGD test mensen met klachten, geeft advies en vaccineert.

Zo herkent u monkeypox

Als u monkeypox hebt, krijgt u vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat u het virus kreeg. Na een paar dagen krijgt u uitslag die zich over uw lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen. De blaasjes kunnen littekens achterlaten.

Dit kunt u doen

  • Op de website Man tot Man staan tips om de kans op monkeypox te verkleinen.
  • Bent u ergens geweest waar iemand het virus had? Let de weken daarna goed op of u klachten krijgt. Bel meteen de huisarts als u klachten hebt. Ook als u twijfelt.
  • Hebt u blaasjes op uw lichaam? Bel uw huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.
  • Hebt u monkeypox? Blijf dan thuis in isolatie tot u helemaal genezen bent. Zo voorkomt u de verspreiding van het virus. Zolang u symptomen hebt, kunt u het virus doorgeven.

Meestal niet gevaarlijk

Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat in Europa. Nog niet alles is bekend. Het virus kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer, maar dat komt in Europa bijna nooit voor. U kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken geneest u vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Hebt u nog vragen over monkeypox?

Bel dan het landelijk informatienummer 088 767 4020. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.