Spiraalplaatsing

Je hebt besloten dat je een spiraaltje wilt laten plaatsen op het Centrum voor Seksuele Gezondheid. Een goede voorbereiding is het halve werk. Op deze pagina lees je hoe je dat het beste doet en wat je  kunt verwachten.

Waar moet ik ter voorbereiding op letten?

  • Je hebt een soa-test gedaan en gebruikt tot het spiraaltje geplaatst is een condoom om je  te beschermen tegen soa’s.
  • Je mag niet zwanger zijn. Gebruik je geen hormonale anticonceptie? Dan moet je tot de plaatsing een condoom gebruiken als je seksueel contact hebt.
  • Gebruik je anticonceptie, zoals de pil, pleister of de ring? Ga hier dan mee door tot het spiraaltje geplaatst is. Je slaat de stopweek over. Zo  ben je beschermd tegen zwangerschap vanaf het moment van de plaatsing van het spiraal.
  • Je hebt het spiraaltje met recept opgehaald bij de apotheek en neemt dit zelf mee naar de afspraak.

Hoe verloopt de plaatsing van het spiraal?

  1. Bij voorkeur wordt het spiraaltje tijdens of vlak na de menstruatie ingebracht. Het spiraaltje is dan vaak direct betrouwbaar. Is je afspraak op een ander moment in je cyclus? Dan vind je bij de tekst hierboven aanvullende instructies om ervoor te zorgen dat je  niet zwanger bent als het spiraal geplaatst wordt.
  2. Het plaatsen van het spiraaltje kan onprettig zijn. Wij raden je daarom aan om twee uur voor de plaatsing een pijnstiller in te nemen. Bijvoorbeeld naproxen 2x 275 mg of 1x 500 mg,  of ibuprofen 2x 400 mg. Je kunt ook 2x 500 mg paracetamol innemen.
  3. Je ligt in een gynaecologische stoel met de  benen in de beensteunen. Met behulp van een speculum (eendenbek) en een plaatselijke verdoving wordt je  baarmoeder onderzocht. Eerst meten wij de diepte van de  baarmoeder en daarna wordt het spiraaltje via een dun hulsje naar binnen geschoven. Het hulsje trekken we terug en de draadjes van het spiraal knippen we op maat. Deze draadjes blijven voelbaar buiten de baarmoedermond in de vagina.
  4. We maken een echo om te zien of het spiraal goed ligt.

Wat kan ik verwachten na de plaatsing?

Sommige mensen voelen zich na de plaatsing een beetje duizelig . Als je  je  na de plaatsing goed voelt mag je  meteen naar huis. Wij raden je  aan de rest van de dag rustig aan te doen en een warme kruik te gebruiken tegen de buikpijn. Je kunt ook een pijnstiller nemen als je  veel buikpijn hebt. Heb je  in de eerste dagen na de plaatsing koorts of toenemende buikpijn? Neem dan contact op met je  huisarts of het Centrum voor Seksuele Gezondheid.

Hoe weet ik of het spiraal goed zit?

Er is een kleine kans dat het spiraaltje niet goed zit na de plaatsing. Je kunt dit zelf controleren door de draadjes van het spiraal in de baarmoedermond te voelen. Hoe je dat doet wordt uitgelegd na de plaatsing. Wij raden je  ook aan in elk geval 4-5 weken na de plaatsing het spiraaltje te laten controleren door ons of door de huisarts.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

Sommige vrouwen die een spiraaltje hebben kunnen meer vaginale afscheiding krijgen. Dat is niet erg. Verandert de afscheiding aanzienlijk of heb je langere tijd last van buikpijn en/of koorts? Neem dan contact op met ons of de  huisarts.

Checklist voor mijzelf:

  • Ik heb een soa-test gedaan.
  • Ik gebruik condooms tot de plaatsing als ik geen andere anticonceptie gebruik.
  • Ik gebruik de pil of andere hormonale anticonceptie tot de plaatsing van het spiraaltje.
  • Ik maak zo mogelijk een afspraak voor plaatsing van het spiraal tijdens of vlak na de menstruatie.
  • Ik haal met een recept de spiraal op bij de apotheek en neem deze mee naar de afspraak.
  • Er is iemand die eventueel met mij mee kan naar de plaatsing ter ondersteuning.
  • Ik neem 2 uur van tevoren een pijnstiller in.