Pad tot huidige pagina

Anticonceptie

Als je wel seks wilt hebben, maar niet zwanger wilt worden, heb je anticonceptie nodig.

Er zijn verschillende anticonceptiemiddelen: het condoom, de pil, de vaginale ring, de pleisterpil, de prikpil, het spiraal en het implantaat. Het condoom is het enige middel dat tegen zwangerschap en soa beschermt, de andere middelen beschermen niet tegen soa. Elk middel heeft voor- en nadelen. Laat je goed informeren, zodat je de anticonceptie kiest die het beste bij je past.

Welke anticonceptie past bij jou

De Anticonceptiekeuzehulp van Rutgers helpt je bij het maken van een keuze. Ook de huisarts kan je adviseren. En als je jonger bent dan 25 jaar, kun je gratis advies krijgen bij het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Amsterdam.

We laten je alle anticonceptiemiddelen zien, geven goede informatie en helpen je met de keuze voor één van de middelen. Je krijgt van ons een recept om de anticonceptie te halen. Kies je voor een spiraal of een implantaat? Dan kunnen we die ook bij je plaatsen.

Als er iets is misgegaan met anticonceptie

Als het condoom kapot is gegaan tijdens seks, heb je kans op een zwangerschap. Ook als je je pil vergeten bent of je hebt seks zonder anticonceptiemiddel kun je zwanger worden. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk actie onderneemt.

De maatregelen die je kunt nemen zijn:

  • Een noodpil (morning after pil). Er zijn 2 soorten: de ene pil kun je innemen tot 3 dagen nadat het misging, de ander tot 5 dagen nadat het misging. Noodpillen kun je bij elke drogist en apotheek krijgen.
  • Een morning-after spiraal. Dit is een koperspiraal. Het plaatsen van een morning-after spiraal moet door een arts gebeuren. Neem contact op met je huisarts of met het Centrum Seksuele Gezondheid voor meer informatie.

Voor verdere informatie over noodmiddelen (morning after middelen) kijk op Onveilige seks (gehad)? Wat moet je dan doen? van Rutgers.

De noodmiddelen zijn bedoeld voor als het per ongeluk mis gaat met anticonceptie. Als dat vaker gebeurt, is het verstandiger om te kiezen voor een goed anticonceptiemiddel, zodat je geen zorgen hoeft te hebben over een onbedoelde zwangerschap.

Information in English: