Pad tot huidige pagina

Koperspiraal

Deze tekst is bedoeld om je informatie te geven over de periode direct na plaatsing van een koperspiraal.

Wanneer kan ik veilig vrijen?

Na plaatsing is het spiraal meteen betrouwbaar, mits het spiraal goed blijft zitten. Soms kan de baarmoeder het spiraal uitdrijven. Dit gebeurt meestal in de eerste maanden na plaatsing. De werking is dan verminderd. Wij adviseren daarom om tot de nacontrole condooms te gebruiken. Je krijgt een afspraak voor nacontrole mee.

Hoe betrouwbaar is een koperspiraal?

Wanneer het spiraal goed in de baarmoeder zit, is het een goed betrouwbaar middel. Van de 1000 vrouwen met een koperspiraal worden er 6 tot 8 vrouwen per jaar toch zwanger.

Zelf controleren

Als je zelf wilt controleren of het spiraal nog goed zit, dan kan dat op de volgende manier:

  • Was je handen
  • Je gaat gehurkt zitten en brengt één vinger in de vagina in
  • Je zoekt de baarmoedermond, deze voelt aan als een gladde bobbel
  • Uit de baarmoedermond steken één of twee draadjes van ongeveer 2 cm lang
  • Zijn de draadjes duidelijk langer dan de vorige keer of voel je een plastic pootje, dan ligt het spiraal niet goed en kan het zijn dat de betrouwbaarheid verminderd is. Je dient dan contact op te nemen met een arts

Als je liever niet zelf controleert, dan kun je jaarlijks het spiraaltje door een (huis)arts laten controleren. Dit kan ook bij de arts op het Sense spreekuur van het Centrum Seksuele Gezondheid. Ook als je twijfelt over de ligging van het spiraal of als je klachten hebt is het belangrijk een arts te raadplegen.

Als je menstruatie één of twee weken te laat is, is het raadzaam om een zwangerschapstest te doen. Bij een positieve test, die wijst op een zwangerschap, dien je contact op te nemen met een (huis)arts.

De aanpassingsperiode

Na de plaatsing is de baarmoeder bevattelijker voor infecties. Ook als er geen soa is kan een infectie optreden. Wij adviseren je daarom de eerste twee dagen geen gemeenschap te hebben, geen tampons te gebruiken en niet te gaan zwemmen of in bad te gaan.

  • De eerste tijd moet de baarmoeder wennen aan de aanwezigheid van het spiraal. Dit geeft soms krampen in de onderbuik en wat tussentijds bloedverlies. Meestal zijn deze klachten na enkele weken over. Bij pijn kun je een pijnstiller gebruiken, b.v. ibuprofen, naproxen of paracetamol.
  • Lees voor gebruik wel even de bijsluiter van de pijnstiller.

Wanneer je last hebt van:

  • Koorts (temperatuur boven de 38 graden) en/of
  • Extreme buikpijn
  • Zich ziek voelen

neem dan contact op met de arts op het Sense spreekuur van het Centrum Seksuele Gezondheid of met je huisarts.

Verwijderen/wisselen van het spiraal

Zolang het koperspiraal geen klachten geeft, kan het tenminste 5 jaar blijven zitten. Sommige koperspiralen zelfs tot 10 jaar. Wisselen van een spiraal, dus het oude verwijderen en een nieuwe plaatsen, kan in principe in één zitting, mits er geen sprake is van een soa. Meestal betekent dat dat soa-onderzoek moet plaatsvinden

Als je zwanger wilt worden of als je tevreden bent met het spiraal, kun je het spiraal door een arts laten verwijderen. Als  niet zwanger wilt worden, dien je de week vóór de verwijdering condooms te gebruiken. Ook die je direct na verwijderen van het spiraal een ander voorbehoedsmiddel te gebruiken.

De meeste vrouwen vinden het verwijderen van een spiraal minder pijnlijk dan het plaatsen.

In de bijsluiter van het spiraal kun je veel informatie vinden over het spiraal.