
PrEP voorkomt besmetting met hiv
PrEP voorkomt dat je hiv krijgt. Het is een preventief middel voor mensen die geen hiv hebben, maar wel risico lopen om geïnfecteerd te raken. GGD Amsterdam biedt PrEP-zorg aan mensen die extra risico lopen.
PrEP zorgt ervoor dat je geen hiv oploopt door onveilige seks. Je loopt meer kans op hiv als je seks zonder condoom hebt met een sekspartner waarvan je niet weet of die hiv heeft of hier tegen behandeld wordt. Ook als je kort geleden een soa of syfilis hebt gehad, loop je extra risico.
PrEP is een veilig medicijn dat goed werkt. Dit is wetenschappelijk bewezen. Het beschermt niet tegen andere soa’s. Meer informatie over PrEP vind je op de website van SOA AIDS.
PrEP-zorg in Amsterdam
Het PrEP programma bij de GGD Amsterdam zit vol. De wachttijd is inmiddels langer dan een jaar. Je kunt je daarom niet meer inschrijven.
Als je met PrEP wilt beginnen, kun je dit via je huisarts regelen. Eventueel kun je de soa-controles via ons of via een van de locaties van Man tot Man Testlab doen. Heb je nog geen huisarts of wil je van huisarts wisselen, kijk dan eens op de website van PrEPnu of Roze in Wit.
Op de website van PrEPnu vind je de meest recente tarieven voor PrEP in Amsterdam.
Woon je niet in onze regio, en wil je graag PrEP-zorg? Kijk dan op de website van de GGD in jouw regio.
Zo verloopt de aanmelding
Na je aanmelding ontvang je een bevestiging. Zodra er plek is krijg je een bericht met een uitnodiging voor het eerste gesprek. Het kan ook zijn dat je bericht krijgt dat je niet in aanmerking komt voor PrEP-zorg bij ons. Kijk in dat geval op PrEPnu.nl waar je wel terecht kunt.
Tijdens de eerste afspraak nemen we testen af en kijken we of je met PrEP kunt starten. Je kunt ook al je vragen stellen. Het volgende bezoek is 1 maand later. Daarna kom je elke 3 maanden naar de GGD voor controle. Tijdens de 3-maandelijkse controle nemen we testen af voor hiv, soa en je nierfunctie. Na elke afspraak krijg je PrEP.
PrEP is niet gratis
Het gebruik van PrEP is niet gratis. Je betaalt bij de GGD een eigen bijdrage van €7,50 per 30 pillen. Als je dit niet kunt betalen, geef dit dan aan tijdens je afspraak, dan zoeken we samen naar een oplossing. De soa-testen zijn gratis.
Verschil tussen PrEP en PEP
PrEP en PEP zijn beide hiv-remmers om hiv te voorkomen. Toch is er een groot verschil:
- PEP is een kuur die je zo snel mogelijk start nadat je door bijvoorbeeld onveilige seks een groot risico hebt gelopen op hiv.
- PrEP gebruik je juist vooraf om geen risico te lopen.
Contact en meer informatie
- Informatie voor PrEP-gebruikers
- Nationaal PrEP-programma
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via prepafspraken@ggd.amsterdam.nl.