YourPrEP-app voor PrEP-gebruikers

PrEP is een medicijn dat je beschermt tegen hiv tijdens onveilige seks. Als je PrEP goed gebruikt is de kans klein dat je een hiv-infectie oploopt. De YourPrEP-app ondersteunt deelnemers van de PrEP-zorg van GGD Amsterdam bij hun gebruik.

Gebruik van PrEP

Het is belangrijk dat je PrEP goed gebruikt. Alleen zo ben je optimaal beschermd tegen een hiv-infectie. Er zijn twee manieren om PrEP te gebruiken: dagelijks of rondom de seks. Samen met de PrEP-verpleegkundige of -arts kies je het schema dat het beste bij jou past.

Dagelijks gebruik

Met dit schema slik je elke dag op hetzelfde tijdstip één PrEP-pil. Let op als je met dit slikschema start: na de eerste pil duurt het 7 dagen voordat je beschermd bent tegen hiv. Als je op de eerste dag 2 pillen tegelijk slikt, ben je na 2 uur al beschermd. Het advies is daarom de eerste dag met 2 pillen tegelijk te starten.

Het voordeel van dit schema is dat je het slikken van PrEP goed in je dagelijkse routine kunt inpassen. Zo is de kans kleiner dat je een pil vergeet. Met dit schema ben je continu beschermd.

Gebruik rondom de seks

Dit schema is niet van toepassing op cisvrouwen en transvrouwen met neovagina.

Met dit schema slik je de pillen in een vast schema rondom de seks.

 • Voor de seks: Minstens 2 uur en maximaal 24 uur voor de seks neem je 2 pillen tegelijk in.
 • Na de seks: Vervolgens neem je elke 24 uur 1 pil in. Dit doe je op hetzelfde tijdstip als waarop je de eerste 2 pillen nam. Ga hiermee door totdat je minstens 2 pillen na de seks hebt ingenomen. Als je op meerdere dagen seks hebt, slik je dus ook meerdere dagen PrEP. Je stopt als je 2 pillen heb ingenomen na de laatste keer seks in de opeenvolgende dagen.

Op de website Man tot Man vind je een aantal voorbeelden van slikschema’s.

Het voordeel van dit schema is dat je mogelijk minder pillen hoeft te slikken. Het nadeel is dat je seksleven voorspelbaar moet zijn om dit schema te kunnen volgen.

PrEP beschermt niet tegen andere soa’s. Kijk op yoursex.nl hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen soa’s.

YourPrEP-app ondersteunt gebruikers

GGD Amsterdam heeft een app ontwikkeld voor PrEP-gebruikers. Met de YourPrEP-app ontvang je automatisch een herinnering als het tijd is om je PrEP-pil te nemen. De agendafunctie geeft inzicht in je PrEP-gebruik en de momenten dat je risico hebt gelopen op hiv. YourPrEP geeft ook antwoorden op de meest gestelde vragen over PrEP.

Download de YourPreP-app:

Apple App Store

Google Play

Bijwerkingen van PrEP

Als je met PrEP begint kun je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid misselijkheid en/of diarree. Dit duurt meestal maar een paar weken. Als je PrEP na een maaltijd inneemt is de kans kleiner dat deze bijwerkingen zullen optreden. PrEP kan ook invloed hebben op de nieren. Dit komt zelden voor. Als dit het geval is, kan het zijn dat je tijdelijk moet stoppen met PrEP. Daarom controleren we bij elk PrEP-consult de functie van je nieren.

PrEP in combinatie met alcohol, drugs of andere medicijnen

Drank en drugs hebben geen invloed op de werking van PrEP. Je kunt wel meer last hebben van bijwerkingen. Let ook extra op: als je door drank- of drugsgebruik moet overgeven binnen een half uur na inname of je pil vergeet in te nemen, ben je misschien onvoldoende beschermd tegen hiv. Neem dan nogmaals PrEP in na een maaltijd, of gebruik een andere preventiestrategie, zoals een condoom.

Andere medicijnen
Vertel altijd aan je huisarts en apotheker dat je PrEP gebruikt en welke andere medicijnen je gebruikt. Zij kunnen voor je nagaan of je PrEP gelijktijdig met andere medicijnen kunt gebruiken. Enkele vuistregels zijn:

 • Pas op met (langdurig) gebruik van pijnstillers uit de groep van NSAID’s (zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen). Deze vergroten de kans op nierproblemen als je PrEP slikt. Wanneer je NSAID’s voor langere tijd moet gebruiken, overleg dan met je (huis)arts.
 • Het innemen van creatine kan de waarde van je nierfunctietest beïnvloeden. Als de waarden van je nierfunctie dalen, kan het zijn dat je (tijdelijk) moet stoppen met het innemen van creatine en/of PrEP.

Ik ben mijn PrEP vergeten in te nemen, wat nu?

Wat je moet doen als je bent vergeten bent om je PrEP in te nemen, hangt af van de tijd en je slikschema.

Je gebruikt PrEP dagelijks

 • Is het minder dan 12 uur geleden dat je PrEP had moeten innemen? Neem de pil alsnog in.
 • Ben je meer dan 12 uur te laat, sla dan de pil over en ga de volgende dag verder op het gewone tijdstip. Je hoeft dan geen 2 pillen in te nemen. In een dagelijks slikschema heeft het vergeten van 1 pil geen effect op je bescherming.
 • Ben je meer dan 1 pil vergeten, dan ben je misschien onvoldoende beschermd tegen hiv. Neem dan contact op met je arts.

Je gebruikt PrEP rondom de seks

 • Pillen voor de seks vergeten:
  • Ben je 1 of 2 pillen voor de seks vergeten te nemen, dan ben je niet beschermd tegen hiv.
  • Heb je wel 2 pillen ingenomen, maar eerder dan 2 uur seks gehad, dan ben je niet beschermd tegen hiv.
 • Pillen na de seks vergeten:
  • Is het minder dan 12 uur geleden dat je PrEP had moeten innemen? Neem de pil alsnog in.
  • Ben je meer dan 12 uur te laat? Of ben je op beide dagen je PrEP vergeten? Dan ben je niet beschermd tegen hiv.

Als je niet beschermd bent tegen hiv en je hebt anale seks zonder condoom gehad met iemand van wie je de hiv-status niet weet, of die hiv positief is en niet wordt behandeld, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Misschien heb je PEP nodig. Dit is een kuur van 4 weken die je binnen 72 uur na de onveilige seks moet starten. Kijk voor meer informatie over PEP op de PEP-pagina.

Tijdelijk stoppen met het Nationaal PrEP-programma

Je kunt altijd stoppen met het programma of het innemen van PrEP. Je hoeft hier geen reden voor op te geven. Bespreek het wel altijd met het PrEP-team. Zo kunnen we iemand anders jouw plek geven.

Stop je met PrEP, maar loop je wel risico op hiv, denk dan na over een andere manier om je te beschermen. Kijk voor meer informatie op yoursex.nl of www.MantotMan.nl

Ben je langer dan een half jaar niet op consult geweest, dan gaan we ervan uit dat je PrEP niet meer gebruikt. We geven jouw plek dan aan iemand anders. In dat geval kun je alleen herstarten bij GGD Amsterdam als er op dat moment plek is binnen het programma.

Meer informatie en contact

Ben je een deelnemer aan ons PrEP-programma en heb je vragen? Stuur ons een mailtje op prepafspraken@ggd.amsterdam.nl.

Ben je geen deelnemer en wil je meer informatie over PrEP? Kijk dan op de PrEP-pagina.