Pad tot huidige pagina

Het gesprek over roken aangaan is van levensbelang

Op 31 mei was het Wereld Niet Roken Dag. Stoppen met roken kan erg lastig zijn. Om rokers die willen stoppen te helpen, startten GGD Amsterdam, Doras, WeQuit en stadsdeel Noord het project Stoppen Met Roken in Amsterdam Oud-Noord. Henriëtte Dijkshoorn, GGD-projectleider bij de wijkaanpak en Gerard Smit, sociaal werker in Oud-Noord, vertellen meer over deze wijkaanpak.

Multi-problematiek

Henriëtte: “In de wijkaanpak werkt GGD Amsterdam samen met sociaal werkers van Doras Zij hebben veel contact met de bewoners en weten wat er speelt in de wijk.”

Gerard vult aan: “Wij maken altijd een praatje met mensen om te horen waar ze mee zitten en waar behoefte aan is. We kijken ook altijd naar het totale plaatje, dus niet alleen naar het roken. Mensen hebben vaak ook andere problemen. Ze zijn depressief, hebben financiële zorgen of chronische stress. De onderliggende problemen kunnen groot zijn.”

Henriëtte: “Hulpverleners vinden het vaak moeilijk om het roken aan te kaarten. Er spelen zoveel dingen in iemands leven, dat het lastig kan zijn om over stoppen met roken te beginnen. Wij gaan professionals in de wijk trainen hoe ze het beste het gesprek over roken kunnen aangaan en wat er allemaal mogelijk is.”

De kosten van roken

Toch is dat belangrijk geeft Gerard aan: “Veel van de problemen worden erger door het roken. Roken kost gemiddeld 300 euro per maand als je een pakje per dag rookt, en de meeste mensen doen dat. Met een uitkering is dat een flinke kostenpost. Ook de gevolgen voor de gezondheid zijn niet mis. Dus het gesprek daarover aangaan is écht belangrijk.”

Henriëtte geeft aan dat kennis over roken en gesprekstechnieken daarbij wel van belang zijn, “want het onderwerp ligt gevoelig bij veel rokers. En het zijn vaak hardnekkige rokers, waarbij ook verschillende andere problemen kunnen spelen.”

Roken als verslaving

Gerard benadrukt het belang van kennis voor maatschappelijke werkers: “Je moet echt weten wat de gevolgen zijn van roken. Dat je echt een stuk korter leeft.” “En dat het een verslaving is en hoe dat dan werkt”, vult Henriëtte aan.

Gerard: “Roken is veel verslavender dan drugs of drank. Neem je een trekje van een sigaret, dan heb je binnen 6 seconden een effect. Met een festivalpilletje krijg je dat niet zó snel voor elkaar. Met een sigaret heb je ook een halveringstijd van 2 à 3 uur.” Henriëtte: “Dan moet je weer aan de volgende sigaret, om het nicotinepeil in je bloed op hetzelfde niveau te houden.“

En dat is niet het enige, geeft Gerard aan: “Er zitten ook veel stoffen in een sigaret om de smaak te verbeteren en de hoestneiging te onderdrukken. Van zichzelf is rook heel onprettig. Je gaat ook niet aan de verkeerde kant van een houtvuurtje staan. Maar sigarettenrook wordt zo lekker mogelijk gemaakt.”

Lage drempels

Het gesprek over roken wordt zo laagdrempelig mogelijk gevoerd. Gerard: “We hebben een inloopcafé, genaamd Roken En Zo. Hier is iedereen van harte welkom. Rokers, maar ook mensen die gestopt zijn en het lastig hebben of weer begonnen zijn. Mensen helpen elkaar door hun ervaringen te delen, niet alleen over stoppen met roken maar ook over andere problemen waar ze tegenaan lopen. Ze motiveren elkaar ook om te komen. Er zijn geen taboes of waardeoordelen. Het moet echt uit jezelf komen om te stoppen. Dat besluit kan niemand voor je nemen. Eigenlijk geeft iedereen aan te willen stoppen met roken. Dat zie je ook in de cijfers: 8 van de 10 mensen wil stoppen, maar veel mensen weten niet goed hoe. Wij helpen daarbij .”


Henriëtte besluit: “Vanuit de GGD zorgen we ervoor dat professionals in Oud-Noord op de hoogte zijn van de mogelijkheden en de hulp bij stoppen met roken die in de wijk geboden wordt. Als ze het gesprek aangaan, kunnen ze doorverwijzen naar de juiste trajecten. We werken samen met verschillende organisaties in de wijk en maken de verbinding tussen zorg en welzijn. Door bewoners te betrekken bij de wijkaanpak, kunnen we beter inspelen op hun wensen en behoeften. Zo hopen we het verschil te kunnen maken.