Pad tot huidige pagina

Vitaal ouder worden

Lijst

Het aantal senioren in Amsterdam groeit snel. Veel van hen zijn actief en staan nog volop in het leven. Maar ouder worden brengt ook uitdagingen met zich mee. Het kan lastiger zijn om voldoende te blijven bewegen, gezond te eten en contacten te onderhouden. Hierdoor neemt het risico op vallen, chronische aandoeningen en eenzaamheid toe.

Langer zelfstandig en meedoen

Met het programma Vitaal Ouder Worden zet GGD Amsterdam zich in voor senioren. Alle Amsterdammers en Weespers moeten de kans krijgen om zo fijn, fit en gezond mogelijk ouder te worden. Zo kunnen zij langer zelfstandig blijven, hun kwaliteiten inzetten en meedoen in de samenleving.

De speerpunten van het programma zijn:

  • Valpreventie
  • Lichamelijke gezondheid bevorderen
  • Mentale veerkracht versterken
  • Een veilige en aantrekkelijke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten

Bekijk hier de kick-off-bijeenkomst van 15 mei 2024

Valpreventie

Lijst

Het risico op vallen wordt groter naarmate we ouder worden. Valpreventie helpt om dat risico zo klein mogelijk te maken. Door te blijven bewegen en het evenwicht te verbeteren. Maar ook door te kijken naar de veiligheid in en rond het huis.

Op onze website laatjenietvallen.nl vindt u:

  • Een inschatting van het persoonlijke valrisico
  • Een overzicht van cursussen in Amsterdam
  • Tips om vallen te voorkomen
  • Professionele hulp in de buurt

Naar laatjenietvallen.nl

Samen sterk voor vitale ouderen

Voor Vitaal Ouder Worden werkt GGD Amsterdam samen met initiatieven als Age Friendly City, (beweeg)professionals, de gemeente Amsterdam, stadsdelen en stadsgebied Weesp. Samen zetten we ons in voor:

Bewustwording vergroten

We zetten ons in om het bewustzijn te vergroten over het belang van een gezonde leefstijl onder senioren en hun omgeving.

Deskundigheid bevorderen

We helpen professionals om senioren te ondersteunen op het gebied van gezondheid en welzijn.

Aanbod van activiteiten uitbreiden

We vergroten het aanbod van beweegprogramma's en andere activiteiten die helpen om actief en gezond te blijven. Met beweegprofessionals breiden we het aanbod aan trainingen voor senioren met een hoog valrisico uit.

Belangenbehartiging

We zetten ons in voor beleidsmaatregelen en initiatieven die de levenskwaliteit en positie van senioren in de samenleving bevorderen.

Contact

Mail naar laatjenietvallen@ggd.amsterdam.nl voor meer informatie over gezond en fit ouder worden, mogelijkheden om samen te werken of meer informatie over cursussen om vallen te voorkomen. Wij helpen u graag.