Pad tot huidige pagina

Hulp na seksueel geweld

Lijst

Het Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland (CSG) biedt professionele hulp op medisch, psychologisch, juridisch en forensisch gebied. Slachtoffers van seksueel geweld worden zo sneller en efficiënter geholpen. Maak als arts gebruik van die expertise door uw patiënten door te verwijzen.

Intercollegiaal overleg

Lijst

  • CSG Amsterdam-Amstelland voor overleg over zorgmogelijkheden voor patiënten020 555 5888
  • CSG om door te verwijzen: 0800 0188 (24/7 bereikbaar)

Is het seksueel geweld minder dan 7 dagen geleden? Dan is snel handelen geboden om te voorkomen dat sporen verdwijnen. Neem zo snel mogelijk contact op met het CSG. Doe geen lichamelijk onderzoek en raad uw patiënt ook af om te douchen of tanden te poetsen tot het onderzoek geweest is.

Dit doet het CSG Amsterdam-Amstelland

Binnen 7 dagen

Iedereen die korter dan 7 dagen geleden seksueel geweld heeft meegemaakt, krijgt een eigen casemanager. Deze regelt alle zaken en hulp. Dit is prettig voor het slachtoffer, die niet steeds opnieuw het verhaal hoeft te doen, en het scheelt veel tijd voor de huisarts.

Forensisch medisch onderzoek (FMO)

De casemanager kan contact opnemen met de politie om een forensisch medisch onderzoek (FMO) te adviseren. Het uiteindelijke besluit over het uitvoeren van een FMO ligt bij de politie.

Een FMO wordt uitgevoerd door een forensisch arts en een forensisch verpleegkundige van de GGD. Het doel is het vinden van biologische sporen en letsels en deze als bewijsmateriaal te verzamelen. Dit is het meest kansrijk als het binnen 7 dagen na het seksueel geweld is.

Hulp op medisch, psychisch en juridisch gebied

De casemanager regelt ook verdere hulp op medisch, psychisch en juridisch gebied. Dit proces verloopt in samenspraak met de huisarts.

  • De patiënt geeft zelf aan waar ze de soa-screening wil laten uitvoeren. Dit kan  bij de eigen huisarts (let op: pas 7-10 dagen na het incident) of bij de GGD.
  • Als de casemanager psychische hulp noodzakelijk vindt, zal deze een doorverwijzing vragen aan de huisarts voor een GGZ-behandeling.

Hulp na 7 dagen

Het CSG biedt ook passende hulp voor slachtoffers als het langer dan 7 dagen geleden is. Dit kan ook anoniem.