Pad tot huidige pagina

Contact gehad met iemand die hepatitis B heeft

Hebt u seks gehad met iemand die hepatitis B heeft? Of woont u in huis met iemand die besmet is? Dan kunnen wij u misschien vaccineren om u te beschermen.

Om te kijken of vaccineren zin heeft neemt de GGD eerst bloed bij u af om te zien of u besmet bent. Als u al een bloedonderzoek hebt gehad bij een andere arts, dan willen wij daar graag de uitslag van zien.

Het bloedonderzoek kan 3 resultaten opleveren:

  1. U hebt ooit het hepatitis B-virus opgelopen en u hebt het virus zelf opgeruimd. Dat betekent dat u levenslang beschermd bent. U hebt geen vaccinaties nodig.
  2. U hebt ooit het hepatitis B-virus opgelopen en het virus is nog in uw lichaam aanwezig. Dat betekent dat u drager bent van het virus. Vaccineren heeft dan geen zin. Wij geven u advies over hoe u kunt voorkomen dat u de ziekte doorgeeft. En wij raden u aan om contact op te nemen met uw huisarts voor een verwijzing naar een specialist.
  3. U hebt het hepatitis B-virus nooit gehad. U kunt gevaccineerd worden. Een volledige hepatitis B-vaccinatie bestaat uit 3 prikken. Hierna bent u levenslang beschermd tegen deze ziekte.

Bloedonderzoek bij de GGD

De uitslag van uw bloedonderzoek bij de GGD is binnen 10 dagen bekend. U krijgt de uitslag per post thuisgestuurd. Wij geven de uitslag ook door aan uw huisarts. Bent u partner van iemand die hepatitis B heeft? Dan nemen wij binnen 6 weken na de derde vaccinatie nog een keer bloed af. Als u nog niet 100 procent beschermd bent, krijgt u een tweede serie vaccinaties.

Kosten vaccinaties

Voor een goede bescherming tegen hepatitis B hebt u 3 vaccinaties nodig. Het vaccin kost € 32,18 per stuk. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze kosten. De kosten van de vaccinatie gaan wel van uw eigen risico af. Voor kinderen tot 18 jaar is de vaccinatie gratis.