Pad tot huidige pagina

Het N=N standpunt (hiv)

De GGD Amsterdam onderschrijft ten aanzien van hiv het internationale gemeenschappelijke N=N standpunt. N=N betekent niet meetbaar = niet overdraagbaar  Kijk hier voor het volledige standpunt: www.preventionaccess.org/consensus

Hieronder volgt de samenvatting van dit internationale gemeenschappelijke standpunt:

  • Mensen met hiv die antiretrovirale therapie krijgen (medicijnen die hiv onderdrukken, de zogenaamde hiv-remmers) en bij wie langer dan 6 maanden geen virus meer aantoonbaar is in hun bloed, kunnen hiv niet overdragen op de partner waarmee ze (condoomloze) seks hebben. (In het wetenschappelijke internationale standpunt wordt dit omschreven als verwaarloosbaar omdat de kans zo klein of onbeduidend is dat het niet het overwegen van een hivinfectie waard is.)
  • Mensen met hiv worden in het hiv-behandelcentrum goed begeleid in het correct gebruik van de medicatie en monitoring van de hoeveelheid virus in hun bloed met periodieke controles.

Opmerking

Een niet-aantoonbare hoeveelheid hiv voorkomt alleen het overdragen van hiv aan seksuele partners. Condooms helpen zowel bij het voorkomen van hiv-overdracht als bij het voorkomen van andere seksueel overdraagbare aandoeningen en zwangerschap.