Nationaal PrEP-programma

21 februari 2022

Wat is het Nationaal PrEP-programma?

In september 2019 is het vijfjarige programma van start gegaan waarbij de GGD’en in Nederland pre-expositie profylaxe (PrEP) om hiv te voorkomen en de zorg rondom het gebruik van PrEP aanbieden.
Het programma is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen die risico lopen op hiv. Je loopt risico op hiv als je anale seks zonder condoom (gehad) hebt met iemand waarvan je de hiv-status niet zeker weet of die niet of niet goed behandeld wordt voor hiv.

Hoe meld ik mij aan voor PrEP via de GGD Amsterdam?

Er zijn op dit moment geen plaatsen meer beschikbaar. Je kunt je nog steeds aanmelden via deze link:

prepzorg.itforcare.nl

We hopen binnen 6 maanden contact met je op te nemen voor een afspraak.

PrEP is ook via de huisarts verkrijgbaar. Vraag je huisarts wat er mogelijk is of kijk op PrEPnu.nl. De Soa-polikliniek van GGD Amsterdam kiest ervoor om voorrang te geven aan mannen die seks hebben tot mannen of transgender personen die moeilijk aan PrEP kunnen komen.

Let wel, aanmelding is geen garantie voor deelname. Woon je niet in de regio Amsterdam, maar wil je je graag aanmelden? Kijk dan op de website van de GGD binnen jouw regio.

Wat kun je verwachten na je aanmelding?

Na aanmelding via de website ontvang je een bericht van de Soa-polikliniek dat je bent aangemeld óf de melding dat je niet in aanmerking komt voor deelname. Kom je niet in aanmerking, kijk dan op de website van PrEPnu.nl voor andere mogelijkheden.

Mocht je ingepland worden voor een eerste afspraak dan nemen we testen af en kijken we of je met PrEP kunt starten. Daarnaast kun je jouw vragen stellen. Het volgende bezoek is 1 maand later. Daarna kom je elke 3 maanden naar de Soa-polikliniek. Na je afspraak koop je daar de tabletten.

Eigen bijdrage en betaling

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn wij verplicht om een eigen bijdrage voor de PrEP-tabletten te laten betalen (€7,50 euro per 30 tabletten). Je krijgt de tabletten mee na betaling van de eigen bijdrage. De soa-testen zijn gratis.
Let op: je kunt alleen met PIN betalen, dus neem je pinpas met voldoende saldo mee naar je afspraak.

Zorg ook altijd dat je een afspraak bij ons hebt voordat je pillen op zijn, zodat je je PrEP-gebruik niet hoeft te onderbreken!

Kun je (tijdelijk) stoppen met het Nationaal PrEP-programma?

Deelnemers mogen altijd stoppen met het programma of met het innemen van PrEP. Als je wilt stoppen, bespreek dit dan met het PrEP-team. Je hoeft geen reden op te geven. Als je stopt met PrEP, maar wel nog risico loopt op hiv, adviseren we je om na te denken over een andere manier om je te beschermen. Voor meer informatie: www.MantotMan.nl.

Ben je langer dan een half jaar niet op consult geweest, dan gaan wij ervan uit dat je gestopt bent met je deelname aan het programma. Het is mogelijk dat we jouw plek dan aan iemand anders geven. In dat geval kun je alleen herstarten bij de GGD Amsterdam als er op dat moment plek is binnen het programma.