Pad tot huidige pagina

Bescherm jezelf tegen hepatitis B

16 maart 2022

Mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers hebben een groter risico op hepatitis B. Val je binnen een van deze groepen, bescherm jezelf dan met een gratis vaccinatie. Deze haal je bij GGD Amsterdam.

Hepatitis B is een ontsteking van de lever waar je ernstig ziek van kunt worden. Het wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Je krijgt dit virus door onveilige seks (zonder condoom) of via bloedcontact. Hepatitis B is heel besmettelijk. Ook als je geen klachten hebt, kun je de ziekte op anderen overbrengen.

Voor wie is de gratis vaccinatie?

In een landelijke vaccinatiecampagne kunnen mensen die door seksueel contact een groter risico lopen op hepatitis B zich gratis laten vaccineren. Het gaat dan om:

  • Mannen die seks hebben met mannen
  • Sekswerkers

Maak een afspraak of kom langs

Het vaccin is veilig en goed. Het heeft weinig bijwerkingen. Het vaccin veroorzaakt geen ernstige klachten of ziektes.

De vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit 3 prikken. Na de 3e prik ben je levenslang beschermd.

  • 1e afspraak: prik 1 + bloedafname
  • 2e afspraak: prik 2 (1 maand na de 1e prik)
  • 3e afspraak: prik 3 (minimaal 5 maanden na de 2e prik)

Kijk waar je terecht kunt

Wat is hepatitis B?

Hoe weet je of je hepatitis B hebt

Meestal merk je weinig tot niets. Slechts één op de drie mensen krijgt klachten, zoals vermoeidheid, lusteloosheid en misselijkheid. Maar ook zonder klachten kun je het virus bij je dragen, soms wel jaren lang. En al die tijd kun je anderen besmetten.

Bovendien kan het virus alsnog actief worden in je lichaam en ontstekingen veroorzaken aan de lever. Hierdoor werkt je lever minder goed en neemt de kans op leverkanker toe. Als je lever is aangetast, kun je geen alcohol meer verdragen.

Bloedonderzoek

In je bloed is te zien of je hepatitis B hebt (gehad). Daarom nemen we tijdens de eerste afspraak wat bloed af. De uitslag van het bloedonderzoek krijg je online.

  • Heb je geen hepatitis B gehad? Ga door met je 2e en 3e prik.
  • Heb je wel hepatitis B gehad? Dan ben je al beschermd. Je hoeft geen prikken meer te halen.
  • In het bloedonderzoek kunnen we ook zien of je een chronische hepatitis B infectie hebt. Als dit het geval is, vragen we je om langs te komen. Met een chronische infectie blijf je besmettelijk voor anderen. Ook kun je op de lange duur ernstige leverafwijkingen krijgen.

Bijwerkingen van de vaccinatie

Soms ontstaat er wat pijn, roodheid en een stijf gevoel op de plaats van de prik. Deze bijwerkingen zijn normaal. Als je na de vaccinatie ernstige klachten krijgt, neem dan contact op met de huisarts. En laat het ons weten als je voor de volgende vaccinatie komt.

Als je niet volledig beschermd bent na 3 prikken

Na 3 prikken zijn verreweg de meeste mensen levenslang beschermd tegen hepatitis B. Zij kunnen de ziekte niet meer krijgen, en dus ook niet meer overdragen.

Sommige mensen zijn na 3 prikken nog niet volledig beschermd. Dit zijn vooral mensen met hiv of hepatitis C en mensen die ouder zijn dan 40 jaar.

Om zeker te weten of je beschermd bent, kun je 4 tot 8 weken na je 3e prik je bloed laten controleren. Dit kan via de huisarts, je hiv-behandelaar of bij het Reizigersadvies en Vaccinatiebureau van GGD Amsterdam (maak hiervoor online een afspraak). Dit bloedonderzoek is niet gratis, maar wordt soms vergoed door de ziektekostenverzekering. Als blijkt dat je niet voldoende beschermd bent tegen hepatitis B, kom je in aanmerking voor 3 gratis extra prikken.

Als je hiv hebt

Het is bekend dat de hepatitis B vaccinatie minder goed aanslaat bij personen met hiv. Daarom wordt mensen met hiv een dubbele dosis hepatitis B vaccinatie geadviseerd.

Bescherm jezelf ook tegen hepatitis A

Mannen die seks hebben met mannen lopen ook risico op hepatitis A. Dit is een andere vorm van hepatitis die je kunt krijgen via oro-anaal contact (kontlikken). Bijna iedereen geneest van hepatitis A, maar je kunt er een aantal maanden flink ziek van zijn. Twee prikken zorgen er voor dat je levenslang beschermd bent, maar de eerste prik zorgt al direct voor bescherming van minimaal 1 jaar. De tweede prik haal je 6-12 maanden na de eerste prik. De vaccinatie kost in totaal €90 of €45 per prik.

Zie ook deze video:

Ben je nog niet begonnen met je hepatitis B en A vaccinatie?

Er is een vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B (Twinrix®). Dit combinatievaccin is ook een serie van 3 prikken. Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage van €25 per prik. De kosten voor de volledige vaccinatie met Twinrix is dus €75.

Let op: deze eigen bijdrage is ook van toepassing voor cliënten aan wie Twinrix in het verleden gratis is verstrekt.

We gaan zorgvuldig om met je privacy

Je gegevens worden vertrouwelijk behandeld en geregistreerd in het landelijke registratiesysteem van het hepatitis B-vaccinatieprogramma. Dit systeem is alleen toegankelijk voor GGD-medewerkers die betrokken zijn bij het vaccinatieprogramma en hiv-consulenten van ziekenhuizen die aan dit vaccinatieprogramma meedoen.

De vaccinatiegegevens worden ook gebruikt voor onderzoek en monitoring van het vaccinatie programma. Hiervoor worden de gegevens anoniem gemaakt. Je persoonlijke gegevens zijn niet bekend bij de onderzoeker.

Mocht je hiertegen bezwaar hebben dan kun je dit aan ons laten weten. Wil je meer informatie over privacy? Lees dan de privacyverklaring van de GGD. [link naar pagina privacyverklaring].

Meer informatie

Volg het Centrum Seksuele Gezondheid Amsterdam op Twitter, Instagram of Facebook.