Pad tot huidige pagina

Nationaal PrEP-programma

18 november 2019

Wat is het Nationaal PrEP-programma?

In september 2019 is het vijfjarige programma van start gegaan waarbij de GGD’en in Nederland pre-expositie profylaxe (PrEP) om hiv te voorkomen en de zorg rondom het gebruik van PrEP aanbieden.
Het programma is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen die risico lopen op hiv. Je loopt risico op hiv als je anale seks zonder condoom (gehad) hebt met iemand waarvan je de hiv-status niet zeker weet of die niet of niet goed behandeld wordt voor hiv.

Kan ik meedoen aan het Nationaal PrEP-programma via GGD Amsterdam?

Er zijn weinig plaatsen beschikbaar en PrEP is ook via de huisarts te krijgen. Vraag je huisarts wat er mogelijk is of kijk op PrEPnu.nl. De Soa-polikliniek van GGD Amsterdam kiest ervoor om voorrang te geven aan MSM of transgender personen die moeilijk aan PrEP  kunnen komen.

Woon je in Amsterdam en wil je meedoen, dan is aanmelding verplicht. Dit kan vanaf 2 september via deze link:

prepzorg.itforcare.nl

Let wel, aanmelding is geen garantie voor deelname. Woon je niet in de regio Amsterdam, maar wil je je graag aanmelden? Kijk dan op de website van de GGD binnen jouw regio.

Wat kun je verwachten na je aanmelding?

Na aanmelding via de website ontvang je een bericht van de Soa-polikliniek met een uitnodiging voor het eerste gesprek (houd rekening met een wachttijd) óf de melding dat je niet in aanmerking komt voor deelname. Kom je niet in aanmerking, kijk dan op de website van PrEPnu.nl voor andere mogelijkheden.

Tijdens de eerste afspraak nemen we testen af en kijken we of je met PrEP kunt starten. Daarnaast kun je jouw vragen stellen. Het volgende bezoek is 1 maand later. Daarna kom je elke 3 maanden naar de Soa-polikliniek. Na je afspraak koop je daar de tabletten.

Eigen bijdrage en betaling

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn wij verplicht om een eigen bijdrage voor de PrEP-tabletten te laten betalen (€7,50 euro per 30 tabletten). Je krijgt de tabletten mee na betaling van de eigen bijdrage. De soa-testen zijn gratis.

Let op: je kunt alleen met PIN betalen, dus neem je pinpas met voldoende saldo mee naar je afspraak.

Zorg ook altijd dat je een afspraak bij ons hebt voordat je pillen op zijn, zodat je je PrEP-gebruik niet hoeft te onderbreken!

Kun je (tijdelijk) stoppen met het Nationaal PrEP-programma?

Deelnemers mogen altijd stoppen met het programma of met het innemen van PrEP. Als je wilt stoppen, bespreek dit dan met het PrEP-team. Je hoeft geen reden op te geven. Als je stopt met PrEP, maar wel nog risico loopt op hiv, adviseren we je om na te denken over een andere manier om je te beschermen. Voor meer informatie: www.MantotMan.nl.

Ben je langer dan een half jaar niet op consult geweest, dan gaan wij ervan uit dat je gestopt bent met je deelname aan het programma. Het is mogelijk dat we jouw plek dan aan iemand anders geven. In dat geval kun je alleen herstarten bij de GGD Amsterdam als er op dat moment plek is binnen het programma.