Pad tot huidige pagina

Vaccinaties voor kinderen en jongeren

4 augustus 2022

Zwangere vrouwen, kinderen en jongeren kunnen voor gratis vaccinaties terecht bij de GGD.

Meer dan 95 procent van alle ouders in ons land laat hun kinderen vaccineren. Bijna iedereen dus. Zo beschermen we onze kinderen tegen 12 nare ziektes, zoals kinkhoest, tetanus en polio. Als elk kind alle prikken haalt, is heel Nederland goed beschermd tegen deze gevaarlijke ziektes. Dus bescherm uw kind en haal die gratis prikken.

Zo werkt een vaccinatie

Bekijk deze video voor uitleg over vaccins:

Haal de prik voor HPV, BMR, DTP en meningokokken

Kinderen vanaf 9 jaar krijgen een uitnodiging voor vaccinaties tegen HPV, BMR, DTP en meningokokken.

Uw kind krijgt vanzelf een uitnodiging. U hoeft hiervoor niets te doen. Uw kind kan de prikken inhalen tijdens de inloopspreekuren.
Kijk bij Bescherm uw kind tegen HPV, BMR, DTP en meningokokken voor meer informatie.

Start tijdens de zwangerschap: 22 wekenprik

Vanaf de 22e week in de zwangerschap tot aan de bevalling kunt u een vaccinatie tegen kinkhoest halen. Zo is uw kindje meteen vanaf de geboorte beschermd. De kinkhoestvaccinatie wordt ook de 22 wekenprik genoemd. U kunt de prik halen tijdens de inloopspreekuren.

Bijwerkingen

Uw kind kan een beetje ziek worden van de prik. Dat noemen we bijwerkingen. Denk aan lichte koorts of een rode, dikke plek waar de prik is gegeven. De bijwerkingen gaan na een paar dagen vanzelf over. Lichte bijwerkingen zijn normaal. Neem gerust contact op met de jeugdverpleegkundige of uw huisarts als u zich zorgen maakt of als u vragen heeft. Andere bijwerkingen melden we in overleg met u bij Lareb.

Corona

Er moet veertien dagen tussen het coronavaccin en andere vaccinaties in zitten. Het is voor kinderen niet erg om in korte tijd meerdere vaccinaties te krijgen. Lees meer over coronavaccinaties voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar op deze pagina.

Rijksvaccinatieprogramma

In Nederland willen we kinderen zo goed mogelijk tegen ernstige infectieziekten beschermen. Dit is vastgelegd in het landelijke Rijksvaccinatieprogramma. We volgen het schema van het Rijksvaccinatieprogramma zoveel mogelijk. Dit schema is zorgvuldig opgebouwd om ieder kind zo goed mogelijk te beschermen. Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is niet verplicht. Vaccineren is gratis.

Goed om te weten: vaccineren gebeurt alleen met toestemming van de ouder. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf beslissen.

Meer informatie

Heeft u als ouder vragen over vaccinatie? Maak uw keuze op basis van betrouwbare informatie.