Pad tot huidige pagina

Instructie afname lichaamsmateriaal voor scabiës PCR-test

De scabiës PCR toont DNA van Sarcoptes scabiei (schurftmijt) aan. De test maakt geen onderscheid tussen levende schurftmijten en dood genetisch materiaal. Na behandeling kan de test nog minstens 4 weken genetisch materiaal van de schurftmijt aantonen.

Schurftmijten graven zich in de huid in en leggen eieren op bepaalde voorkeursplaatsen in de hoornlaag (zie figuur 1). Huiduitslag komt ook op  andere plekken voor, maar hier bevinden zich meestal geen mijten.

Figuur 1: Voorkeursplaatsen scabiësmijt (bron: NVML 03 | 2019)

Benodigdheden

 • Voor de afname gebruikt u roze eSwabs. Die vindt u in doos nummer 5, de Banale kweekset. Voor scabiësafname zijn 2 eSwabs nodig.
  U kunt 2 afnamesetjes gebruiken of 1 afnamesetje + 1 losse eSwab.
 • Uit eigen praktijkvoorraad: scalpelmesje
 • Aanvraagformulier van de GGD

Lichaamsmateriaal afnemen

 1. Verwijder met het scalpelmesje de bovenste huidlaag bij een papeltje of gangetje op een van de voorkeursplaatsen (figuur 1).
 2. Kies hiervoor een plek op de voorkeurslocaties van de scabiësmijt (figuur 1), bijvoorbeeld tussen de vingers of de polsen.
 3. Maak de verpakking met de eSwab open.
 4. In het buisje zit een vloeistof. Deze vloeistof moet in het buisje blijven.
 5. Houd het wattenstaafje vast bij het streepje.
 6. Strijk met de eerste wattenstaaf met een draaiende beweging langs de huid waar u de bovenste huidlaag hebt geopend met het mesje.
 7. Doe het wattenstaafje in het buisje.
 8. Breek het bovenste deel voorzichtig af bij het streepje. Gebruik hiervoor de wand van het buisje. Gooi het afgebroken stukje weg.
 9. Draai de dop goed vast.
 10. Plak het etiket op het buisje.
 11. Open de verpakking van het tweede buisje en neem hiermee nogmaals materiaal af van de huid op dezelfde plek (herhaal de stappen 4 t/m 10). U hoeft niet opnieuw te schrapen.

Inpakken en opsturen

 • Controleer of de naam/geboortedatum-stickers op beide eSwabs duidelijk leesbaar zijn.

 • Doe beide eSwabs apart in het witte absorptiezakje en stop deze in de lekvrije safetybags. Verwijder de zilverkleurige strip en plak dicht.

 • Doe de safetybags in de doos en sluit de doos. Plak het GGD-etiket met de afzender op de achterkant van de retourenvelop, links onderaan.

 • Stop het gesloten doosje samen met het aanvraag formulier in de retourenvelop.  Verwijder de strip en plak dicht.

 • Het afnamemateriaal is klaar voor verzending. Breng de envelop naar de brievenbus of geef de envelop af bij het GGD Streeklaboratorium op de Nieuwe Achtergracht 100, 4e etage of bij een Atalmedial afnamepunt.