Pad tot huidige pagina

Coronavirus (COVID-19) in de regio Amsterdam

Coronaklachten? Blijf thuis en doe een coronatest

Heeft u klachten, bent u in contact geweest met iemand die positief getest is, of komt u terug uit het buitenland? Doe dan een zelftest. Voor sommige groepen is het advies om  een test bij de GGD te doen. Test ook als u al gevaccineerd bent. Zo kunnen we samen het coronavirus onder controle houden.

Reizend uit China

Alle reizigers ouder dan 11 jaar direct afkomstig uit China moeten vanaf 10 januari 2023 verplicht een negatief testbewijs hebben, vooraf aan hun reis. Dit geldt dus niet voor mensen die overstappen/een transfer maken in China. Kijk voor meer informatie op deze pagina van de Rijksoverheid.

Coronaprik voor kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar

Kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar met een hoog risico op een ernstig beloop van corona ontvangen vanaf 12 januari een uitnodigingsbrief via hun kinderarts. Denk hierbij aan kinderen met ernstige hart- of longproblemen of ernstige afweerstoornissen. De vaccinatie is een vrijwillige keuze.

Deze kinderen krijgen een kinderdosis van het vaccin van Pfizer die in 3 prikken wordt aangeboden voor goede bescherming tegen corona. De tweede prik mag drie tot vier weken na de eerste prik gegeven worden. Tussen de tweede en de derde prik moet minimaal acht weken zitten.
Voor de meest gestelde vragen en antwoorden zie de website van het RIVM.

Coronaprik voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar

Coronaprik niet nodig voor de meeste kinderen

De Gezondheidsraad heeft op 10 januari een nieuw advies gegeven. Het advies is dat de coronaprik voor de meeste kinderen van 5 tot en met 11 jaar niet nodig is. Dat komt doordat kinderen niet erg ziek worden van de omikronvariant van het virus die nu veel in Nederland voorkomt. Ook hebben veel kinderen al corona gehad, waardoor ze beter beschermd zijn. U kunt het hele advies lezen op de website van de Gezondheidsraad.

Voor sommige kinderen is een coronaprik wel verstandig

Kinderen met een ernstige aandoening en die behandeld worden door een (kinder)arts kunnen een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Voor hen is nog steeds het advies om de coronaprik te halen. Het verkleint de kans dat zij moeten worden opgenomen in het ziekenhuis als zij corona krijgen.

Alleen kinderen met verhoogd risico op ernstige ziekte krijgen een uitnodiging

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het advies van de Gezondheidsraad overgenomen. Dit betekent dat vanaf eind februari 2023 alleen kinderen met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door corona worden uitgenodigd voor een coronaprik. Meer informatie hierover leest u op coronavaccinatie.nl/kinderen.

Wat gebeurt er met de geplande afspraak voor uw kind?

U beslist zelf of de afspraak voor de coronaprik voor uw kind doorgaat. Wilt u de afspraak door laten gaan? U hoeft dan niets te doen. Het maakt niet uit op welke datum de afspraak gepland staat.
Heeft u vragen of wilt u de afspraak afzeggen? Bel dan met 0800 - 7070 (ma t/m vr 08.00 - 18.00 uur, weekend en feestdagen 09.00 - 17.00 uur).

Informatie voor professionals:

Vragen over het coronavirus?