Pad tot huidige pagina

Wat te doen na een positieve zelftest

19 december 2022

Heeft u klachten, bent u in contact geweest met iemand die positief getest is, of komt u terug uit het buitenland? Doe dan een zelftest om te kijken of u het coronavirus heeft.

Een zelftest is een coronatest die u thuis gebruikt. Doe bij klachten de test zo snel mogelijk na het ontstaan ervan, ook als u gevaccineerd bent of corona heeft gehad. Een zelftest is ook geschikt voor kinderen. Kijk bij het kopen van de zelftest altijd of de test een CE-logo heeft.

Bekijk deze video voor uitleg over de zelftest:

De uitslag is positief

Ga bij een positieve uitslag van een zelftest direct in isolatie en ontvang geen bezoek. U hoeft de positieve testuitslag niet te melden bij de GGD. Kijk op Mijnvraagovercorona.nl tot wanneer u in isolatie moet blijven. Komt u er niet uit, of heeft u vragen over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met GGD Amsterdam via 020 555 5202.

Op de website van de Rijksoverheid leest u de regels voor gezinnen als een gezinslid een positieve (zelf)test heeft.

De uitslag is negatief

Geeft de zelftest een negatieve uitslag, dan heeft u op het moment van testen geen corona. Houden de klachten aan, doe dan nog een zelftest.

Wanneer is een zelftest niet geschikt?

Een zelftest is iets minder gevoelig dan een NAAT-test, zoals TMA en PCR. Daarom is een zelftest niet geschikt als u:

  • zorgmedewerker bent.
  • in een verzorgings- of verpleeghuis woont.
  • thuis woont en naar een dagbesteding gaat (u bent zelf boven de 70 jaar of u heeft een ernstige afweerstoornis). Of als u naar een dagbesteding gaat waar de cliënten vallen onder de categorie kwetsbare personen (boven de 70 jaar of met een ernstige afweerstoornis).
  • geen zelftest kunt doen, ook niet met hulp.
  • een herstelbewijs nodig heeft.

Maak in deze gevallen altijd een testafspraak bij de GGD via 0800 – 1202 (ma t/m vr 08.00 - 18.00 uur,  weekend en feestdagen 09.00 - 17.00 uur) of coronatest.nl. Ook wanneer u ernstige klachten heeft, of als u geen zelftest wil gebruiken, kunt u bij de GGD terecht.

Meer informatie