Pad tot huidige pagina

Wat te doen na een positieve zelftest

14 april 2022

Heeft u klachten, bent u in contact geweest met iemand die positief getest is, of komt u terug uit het buitenland? Doe dan een zelftest om te kijken of u het coronavirus heeft.

Een zelftest is een coronatest die u thuis gebruikt. Doe bij klachten de test zo snel mogelijk na het ontstaan ervan, ook als u gevaccineerd bent of corona heeft gehad. Een zelftest is ook geschikt voor kinderen. Kijk bij het kopen van de zelftest altijd of de test een CE-logo heeft.

Steffie legt eenvoudig uit hoe de zelftest werkt.

De uitslag is positief

Ga bij een positieve uitslag van een zelftest direct in isolatie en ontvang geen bezoek. Kijk op de quarantainecheck tot wanneer u in isolatie moet blijven. Komt u er niet uit, of heeft u vragen over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met GGD Amsterdam via 020 555 5202.

De uitslag is negatief

Geeft de zelftest een negatieve uitslag, dan heeft u op het moment van testen geen corona. Houden de klachten aan, doe dan nog een zelftest.

Wanneer is een zelftest niet geschikt?

Een zelftest is iets minder gevoelig dan een PCR-test. Daarom is een zelftest niet geschikt als u:

  • zorgmedewerker bent.
  • in een verzorgings- of verpleeghuis woont.
  • thuis woont en naar een dagbesteding gaat (u bent zelf boven de 70 jaar of u heeft een ernstige afweerstoornis). Of als u naar een dagbesteding gaat waar de cliënten vallen onder de categorie kwetsbare personen (boven de 70 jaar of met een ernstige afweerstoornis).
  • geen zelftest kunt doen, ook niet met hulp.
  • een herstelbewijs nodig heeft.

Maak in deze gevallen altijd een testafspraak bij de GGD via 0800 – 1202 of coronatest.nl. Ook wanneer u ernstige klachten heeft, of als u geen zelftest wil gebruiken kunt u bij de GGD terecht.

Meer informatie