Pad tot huidige pagina

Koolmonoxide

26 mei 2021

Koolmonoxide (CO) is een echte sluipmoordenaar; je ruikt of proeft het niet en je kan snel bewusteloos raken. In Nederland sterven per jaar nog ongeveer 10 mensen aan koolmonoxide.

Koolmonoxide wordt gevormd bij onvolledige verbranding, dus als er te weinig zuurstof beschikbaar is. In de binnenlucht kan koolmonoxide blijven hangen als er niet of slecht geventileerd wordt. De belangrijkste oorzaken van koolmonoxide in huis zijn geisers en gasfornuizen. Maar ook gaskachels en centrale verwarmingsketels veroorzaken koolmonoxide. Alles waarin hout, kolen, gas of olie wordt gestookt, kan een bron zijn van koolmonoxide. Ook waterpijp en tabaksrook kunnen een bron zijn van koolmonoxide in huis. In oude huizen met houten vloeren kan koolmonoxide van lagere verdiepingen via kieren op hogere verdiepingen terecht komen.

Koolmonoxide is gevaarlijk

Te veel koolmonoxide is slecht voor uw gezondheid. Als u het inademt, kan uw bloed minder zuurstof opnemen. Dit is slecht voor uw hart, uw zenuwstelsel en bij zwangere vrouwen voor het ongeboren kind.

Mensen met een lichte koolmonoxidevergiftiging hebben meestal geen duidelijke klachten. Bij het inademen van veel koolmonoxide kunt u last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid en hartkloppingen. U kunt zelfs bewusteloos raken of overlijden. Wat opvalt bij een koolmonoxidevergiftiging is dat de klachten minder worden wanneer u een tijd niet binnen bent.

Als mensen lange tijd (wekenlang) koolmonoxide inademen, noemen we dat een chronische blootstelling. U kunt dan bijvoorbeeld heel vaak last hebben van vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Wanneer iemand geen koolmonoxide meer inademt, verdwijnt het langzaam uit het bloed en gaan de klachten weer voorbij.

Wat kan ik zelf doen?

Onvolledige verbranding kan ontstaan bij te weinig ventilatie, er is dan in huis te weinig zuurstof in de lucht. Dat gebeurt vooral in de winter als mensen de ramen of roosters dicht houden. Als u denkt dat er een koolmonoxideprobleem in uw woning is, zet het verbrandingsapparaat direct uit. Doe direct alle ramen tegen elkaar open om levensgevaar te voorkomen. Breng anderen in huis in veiligheid, in de frisse lucht. Breng mensen met gezondheidsklachten door koolmonoxide naar buiten.
Let op de volgende dingen:

  • De vlam in de geiser is oranje of geel in plaats van blauw en hoger dan normaal. Zorg direct voor goed onderhoud, laat een erkende monteur komen.
  • Ventileer altijd tijdens gebruik van èlk verbrandingstoestel (geiser, kachel, CV ketel, haard etc).
  • Laat ieder jaar onderhoud uitvoeren door een erkend installateur. Dit geldt ook voor uw CV installatie en andere toestellen voor verwarming of warm water waarvoor gas wordt gebruikt.
  • Koop een koolmonoxidemelder. Bij te veel koolmonoxide gaat er een alarm af. Heeft u er al een? Test vandaag nog de batterijen. Let op: Uw koolmonoxidemelder gaat meestal 5 tot 7 jaar mee. Kijk hiervoor in de handleiding.
  • Gebruik de koolmonoxidemelder niet als vervanging voor onderhoud of om aanschaf van een gesloten geiser uit te stellen.

  • Door gebruik van de geiser ontstaat er waterdamp. Niet alleen door warm water uit de kraan maar ook door verbranding van gas in de geiser zelf. Hierdoor beslaan de ramen. Als dat gebeurt is er te weinig ventilatie. Zet extra ramen open.

  • Bij een lage hoeveelheid koolmonoxide in huis kunt u vage gezondheidsklachten krijgen zoals een grieperig gevoel, lichte hoofdpijn en vermoeidheid. Als deze klachten weer verdwijnen als u naar buiten gaat, is het mogelijk dat dit door koolmonoxide veroorzaakt wordt. Neem contact op met de GGD.
  • Er bestaan ook gesloten geisers. Dit zijn geisers met een eigen afvoer en toevoer van lucht. Bij goed onderhoud en een gesloten geiser is de kans op problemen veel kleiner. Vraag hierom bij uw verhuurder!
  • Laat bij gebruik van een kachel, als er kolen, olie of hout worden gestookt, de schoorsteen minimaal een keer per jaar vegen. Heeft u een gaskachel? Laat de schoorsteen dan ieder jaar controleren en zo nodig vegen.

Wat kan de GGD Amsterdam doen?

Vermoedt u dat er koolmonoxide in uw huis vrijkomt? Neem contact op met het team Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam. Zij kunnen bepalen of er een meting moet worden uitgevoerd. Telefoon: (020) 555 5405 of e-mail leefomgeving@ggd.amsterdam.nl.

Onderzoek naar ongevallen door koolmonoxide

In november 2015 heeft de landelijke Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport gepubliceerd over ongevallen door koolmonoxide.
Éen van de belangrijke conclusies uit het rapport is dat in de helft van het aantal ongevallen door koolmonoxide er sprake is van problemen met de CV installatie (werking, aanleg, onderhoud) en niet door oude geisers en gaskachels. Het aantal CV installaties in Nederland is echter vele malen groter dan het aantal geisers en gaskachels. Dat betekent dat verhoudingsgewijs oude geisers en gaskachel veel vaker voor ongevallen zorgen met koolmonoxide dan CV installaties.

De GGD Amsterdam blijft dan ook bij het standpunt dat een CV installatie een veel betere voorziening is voor warm water en verwarming dan een geiser en gaskachel. CV installaties moeten wel goed aangelegd en onderhouden worden, door een erkende installateur. Een CO melder is van belang voor alle woningen. We zijn blij met het advies van de Onderzoeksraad om de consument meer duidelijkheid te geven over goed functionerende koolmonoxidemelders.
Informatie over het onderzoek en het rapport vindt u op de website van de Onderzoeksraad.

In Amsterdam zijn er veel appartementencomplexen of flatgebouwen. Deze zijn vaak voorzien van een gemeenschappelijke rookgasafvoer. Op een gemeenschappelijke rookgasafvoer is per appartement een cv-ketel aangesloten. Uit onderzoek naar koolmonoxideongevallen blijkt dat ongevallen kunnen worden veroorzaakt door lekkende gemeenschappelijke rookgasafvoeren of verkeerd aangesloten ketels.  Informatie over gemeenschappelijke rookgasafvoeren vindt u op www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2017/02/02/handreiking-en-infoblad-gemeenschappelijke-rookgasafvoeren

Meer informatie

Wat weet u van koolmonoxide?

Doe de  test op de website van de Brandwondenstichting : Wat weet ik van koolmonoxide?