Pad tot huidige pagina

Hiv

Lijst

Op dit moment zijn er ongeveer 6000 Amsterdammers met een hiv-infectie. Jaarlijks komen er zo'n 150 nieuwe besmettingen bij. Mensen die extra risico lopen op een hiv-infectie kunnen bij Het Centrum voor Seksuele Gezondheid (CSGA) van de GGD terecht voor PrEP en PEP.

Intercollegiaal overleg

Lijst

Dit doet GGD Amsterdam

PrEP-programma

Ons PrEP-programma zit vol. De wachttijd is inmiddels langer dan een jaar, mensen kunnen zich niet meer inschrijven. Mensen die met PrEP willen beginnen, moeten dit via de huisarts of alternatieve PrEP aanbieders regelen.

Binnenkort komt er extra geld beschikbaar, waardoor nog eens 400 mannen, die nu nog op de wachtlijst staan, kunnen worden geholpen.

PEP-kuur

PEP is een vierweekse kuur met hiv-remmers. Het is belangrijk om binnen 72 uur na onveilige seks met de kuur te starten. Mensen die een grote kans hebben gelopen op hiv, kunnen via het CSGA een PEP-kuur krijgen. Dit zijn de voorwaarden:

  • onveilige anale seks zonder condoom, de hiv-status van de sekspartner is onbekend en de persoon slikt geen PrEP, of
  • onvrijwillige seks, of
  • er is gezamenlijk drugs gebruikt met dezelfde naald.

Opgeven voor PEP:

  • Patiënt kan zelf online een afspraak maken bij ons.
  • 's Avonds en in het weekend: naar spoedeisende hulp van OLVG Oost en West, UMC/AMC of het UMC/VU.
    • Na triage krijgt de patiënt zo nodig een startset mee.
    • Daarna alsnog afspraak maken bij het CSGA.

Sekspartners informeren

Sekspartners informeren is belangrijk om verspreiding van soa’s en hiv te voorkomen. Op partnerwaarschuwing.nl/professional kunt u een gratis account aanmaken om patiënten te ondersteunen bij het waarschuwen van hun partners.

Het CSGA kan deze taak ook geheel of gedeeltelijk van u overnemen. Mail hiervoor naar soa-pw@ggd.amsterdam.nl of bel ons op 06 1929 1425