Pad tot huidige pagina

Tatoeage, piercing en pmu-studio's met vergunning

4 maart 2019

Vergunning

Sinds 1 juni 2007 geldt het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen in Nederland. Dit houdt in dat iedereen die tatoeëert en piercet hygiënisch moet werken én een vergunning moet hebben. Een vergunning wordt alleen verleend als de tatoeëerder, piercer, juwelier of behandelaar zich houdt aan allerlei hygiëneregels. De plaatselijke GGD is degene die de vergunning verleent.

Lijst met vergunninghouders

Op de website www.veiligtatoeerenenpiercen.nl
staan alle studio's, schoonheidssalons en juweliers die een vergunning hebben. De overheid adviseert u om alleen een tatoeage of piercing te laten aanbrengen bij ondernemingen die in het bezit zijn van een vergunning. Ondernemingen die niet op deze site staan hebben geen vergunning. U kunt zoeken op plaatsnaam, postcodegebied en naam van de studio of salon. U kunt ook selecteren op 'verrichting', tatoeëren, piercen, permanente make-up of gaatjes prikken in oren en neusvleugels.

Leeftijdsgrens

Naast de hygiëneregels is het ook van belang dat kinderen onder de 16 jaar niet getatoeëerd of gepierced worden zonder dat hun wettige vertegenwoordiger daarbij aanwezig is. Kinderen onder de 12 jaar mogen helemaal niet getatoeëerd of gepierced (een uitzondering geldt voor het prikken van gaatjes in oorlellen) worden. Als dat wel gebeurt, is het een reden om de vergunning in te trekken.

Klachten

Als u klachten heeft over de hygiënische omstandigheden tijdens het aanbrengen van een tatoeage of piercing of over studio's die wel of geen vergunning hebben, dan kunt u dat melden bij de Warenklachtenlijn, 0800 0488 of via de website NVWA.